Tysk regionledare vill reparera Nord Stream

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Nord Stream-rör svetsas ihop. © Foto: Bair175/Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Nord Stream-ledningarna kan behövas i framtiden. Där bör de repareras så fort som möjligt, anser Sachsens ministerpresident, uppger RT.

Det är Sachsens ministerpresident Michael Kretschmer som vill att Nord Stream ska repareras.

Gasledningarna skulle nämligen behövas om Tyskland och Ryssland återupptar handeln.

– Inom energipolitiken handlar det om att hålla alternativen öppna, säger han i tyska Focus.

Och det kan ju låta förnuftigt. Dessutom anser han att rören bör lagas så fort som möjligt, för om man man väntar för länge kommer de inte gå att laga.

Kretschmer tycker också att Tyskland har lagt för mycket fokus på vapenleveranser till Ukraina i stället för att medla fred. För det blir inte bättre i Ukraina, utan bara värre och värre. Därför bör man ta fram en fredsplan omgående, anser han.

Vapenleveranserna har gjort Tyskland ”direkt involverat” i kriget, säger Kretschmer, vilket enligt honom var det man inte borde ha blivit. Man borde ha agerat diplomatisk medlare i stället.

Enligt den grävande amerikanska journalisten Seymour Hersh var det Nato-länderna USA och Norge som bombade sönder Nord Stream i september förra året. Efter terrorattacken har Tyskland köpt flytande naturgas från USA. Den är fyra gånger dyrare och orsakar lika mycket föroreningar som inhemskt brunkol, enligt Michael Kretschmer.

Samtidigt säger ministerpresidenten:

– När Putin är borta kan pipelinen också vara en möjlighet för en efterträdare att återupprätta de ekonomiska förbindelserna med oss.

Han tror det kommer ske inom fem år. Men i den senaste mätningen från Russian Public Opinion Research Center svarade 79,7 procent av ryssarna ja på frågan om de har förtroende för Putin. Den ryska presidenten lär alltså inte försvinna från makten någon gång snart.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program