USA stoppar ursprungsvaccinet mot covid

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Arkivbild. © Foto: Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0)

De ursprungliga så kallade monovalenta ”vaccinen” mot covid-19 är inte längre godkända för användning i USA. Det meddelar nu amerikanska FDA.

Den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA stoppar nu de monovalenta initiala vaccinen mot covid.

Det skriver myndigheten på Twitter och på sin hemsida.

”De monovalenta Moderna- och Pfizer-BioNTech-COVID-19-vaccinen är inte längre godkända för användning i USA”, skriver FDA.

Myndigheten har uppdaterat nödtillstånden för användning av produkten.

De som ska användas är i stället de uppdaterade ”bivalenta” vaccinen, som alltså är avsedda att fungera mot flera virusvarianter. Monovalenta riktar in sig på en variant.

De bivalenta doserna är således de enda som är godkända och ska användas i USA. De är inriktade på den ursprungliga covidstammen samt omikron BA.4/5.

”Denna åtgärd inkluderar godkännande av de nuvarande bivalenta vaccinen (original- och omikron-BA.4/BA.5-stammar) att användas för alla doser som administreras till individer 6 månader och äldre, inklusive för en eller flera ytterligare doser för vissa populationer”, skriver FDA i ett inlägg på Twitter.

Enligt Axios rekommenderade en rådgivande FDA-kommitté i början av året enhälligt att de initiala doserna av de ursprungliga monovalenta covidvaccinen ska ersättas med bivalenta sprutor, som riktar in sig på omikron-subvarianter av covid. Samtidigt uppmanades läkemedelsbolagen Pfizer, Moderna och Novavax att lägga fokus på just bivalenta vaccin.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program