USA: Osannolikt med ukrainsk militär seger

USA:s försvarschef Mark Milley. Foto: DoD photo by Chad J. McNeeley

USA:s försvarschef Mark Milley, alltså högsta chefen i landets väpnade styrkor, lanserar nu idén om en politisk lösning på Ukrainakriget. Sannolikheten att den ukrainska militären snart kommer lyckas kasta ut ryssarna ur hela landet, är inte stor, påpekade han under en pressträff på torsdagen. Men det är inte heller troligt att Ryssland lyckas ta hela Ukraina. Ukraina borde passa på att förhandla ”från en stark position”, enligt Milley.

Ukrainas styrkor har gjort ett bra jobb mot Ryssland, tycker generalen och USA:s försvarschef Mark Milley, men en total seger ser han inte på horisonten.

Han lyfter fram Charkiv och Cherson, där ryssarna backade.

– Men Cherson och Charkiv, fysiskt, geografiskt, är relativt små jämfört med helheten, fortsätter Mark Milley. Så den militära uppgiften, att militärt sparka ut ryssarna fysiskt ur Ukraina, är en mycket svår uppgift. Och det kommer inte att hända under de närmaste veckorna om inte den ryska armén helt kollapsar, vilket är osannolikt.

Enligt Milley har Ryssland tagit cirka 20 procent av Ukraina, vilket omfattar en landmassa som är ungefär 900 kilometer lång och 80 kilometer djup.

– Det är ingen liten bit mark, säger han.

Samtidigt han tror inte att Ryssland kan ockupera hela Ukraina. Den risken är nära noll. Teoretiskt kanske möjlig, säger han, men lär inte ske i praktiken.

– Sannolikheten för en ukrainsk militär seger – definierad som att sparka ut ryssarna från hela Ukraina – sannolikheten att det ska hända någon gång snart är inte hög, militärt. Politiskt kan det finnas en lösning där ryssarna drar sig tillbaka, det är möjligt.

– Du vill förhandla från en stark position, påpekar den amerikanska försvarschefen och hävdar att Ryssland just nu ligger på ryggen.

Mark Milley tycks vilja se en förhandlingslösning. Men han uttrycker sig ytterst försiktigt.

– Den ryska militären har verkligen ont. Så du vill förhandla vid en tidpunkt när du är stark och din motståndare är svag. Det är möjligt, kanske, att det kommer en politisk lösning. Allt jag säger är att det finns en möjlighet för det. Det är allt jag säger.

Se hela pressträffen HÄR.