USA och Ryssland i samtal om den spända situationen i Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

USA:s president Joe Biden. © Foto: Official White House Photo by Adam Schultz

USA:s president Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin ska genomföra ett telefonmöte på Rysslands initiativ. Samtidigt annonserar Ryssland och Vitryssland att de ska hålla en gemensam militärövning i början av nästa år.

Enligt TT anser USA att det diplomatiska samtalet måste innebära en väg mot nedtrappning och samtalet måste ske i ett sådant sammanhang. Ryssland demobiliserade 10 000 soldater vid gränsen mot Ukraina förra veckan, dessa trupper skickades hem till sina hembaser. Om detta är vad Vita Huset menar är ett ”sammanhang av nedtrappning” har inte klargjorts från officiellt håll.

Ryssland och Vitryssland kommer att genomföra en gemensam militärövning under början av nästa år. Detta skapar viss oro i Ukraina som länge menat att en rysk aggression kan sättas igång i samband med denna typ av manövrar. Samtidigt har det kommit motstridiga uppgifter från officiellt ukrainskt håll huruvida Ryssland faktiskt har mer trupp vid gränsen än normalt. Chefen för den nationella säkerhetstjänsten, Oleksij Danilov, menade förra veckan att den ryska mobiliseringen vid gränsen inte är särskilt mycket att fästa vikt vid.

– Vi anser inte det vara en stor ökning, sa Danilov till AFP.

EU och USA har klargjort att en fullskalig rysk invasion av Ukraina kommer leda till omfattande sanktioner. USA har även ökat det militära stödet i form av krigsmateriel till Ukraina. Parallellt med det som skett i Ukraina utsatte Vitryssland Polen för en hybridattack under sommaren och hösten, där illegala migranter skickades i vågor mot gränsen för att skapa instabilitet.

Spänningarna har ökat till följd av stormaktblockens agerande i regionen. Samtidigt har båda NATO-länderna Turkiet och Bulgarien intagit en mer mjuk ton mot Ryssland. Bulgarien vägrade gruppera specialförband från NATO i landet, då de menar att detta kan bidra till ökade spänningar. Turkiet har uppmanat båda sidor till att kompromissa, vilket inte är den officiella NATO-linjen.

Rysslands president menade under sin årliga stora intervju förra veckan att det ryska agerandet beror på att de inte vill ha NATO och deras offensiva kapaciteter, i form av kryssningsrobotar och liknande vapensystem, på Rysslands ”tröskel”. Putin framhöll också att Ryssland inte hotar någon, eftersom Ryssland inte har byggt baser eller grupperat offensiva vapen vid USA:s gräns. Under Kalla Kriget ledde den så kallade Kuba-krisen till en liknande situation, när dåvarande Sovjetunionen ville bygga upp en stark militär närvaro i USA:s absoluta närhet. Vilket även inkluderade kärnvapen. USA svarade då med blockad och hot om krig om inte Sovjetunionen backade, vilket de gjorde.

Telefonsamtalet mellan USA och Ryssland ska ske i kväll, svensk tid. Detta ses som en del av ett förberedande samtal inför det möte som ska ske i mitten av januari mellan parterna. Då ska representanter från USA och Ryssland genomföra ett diplomatiskt möte i Genève, med målsättningen att lösa den ukrainska frågan. Även representanter från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) kommer att delta.

Vilken nivå mötet i Genève ska ske på är ännu oklart, enligt TT som ska ha uppgifter från källor i Vita Huset är det inte presidenterna som närvarar på mötet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program