USA och Kina kan vara minuter från militär konfrontation

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Flygkaptenen Denys Davydov som följer USA:s talman för representanthuset Nancy Pelosis flyg live via FlightRadar 24 konstaterar att hon nu passerat Filipinerna och närmar sig Taiwan, planet har en tydlig kurs mot Taiwans huvudstad Taipei. Mycket pekar nu på att hon kommer genomföra den kontroversiella resan. Kina har samtidigt upprepat varningarna mot att Pelosi genomför sitt besök i Taiwan och skickat upp stridsflyg i luften, enligt Reuters.

Den kinesiska regimen erkänner inte önationen Taiwan som en suverän stat, utan ser dem som en utbrytarrepublik som rätteligen tillhör Kina. Därför är det planerade besöket för Pelosi provocerande för Kina, samtidigt som flera västliga debattörer uttryckt stöd för resan. Kina har stängt luftrummet i östra Kina i närheten av sundet som skiljer Taiwan och Kina åt, detta enligt China Briefing. Samtidigt har också landets krigsmakt tagit kontroll över den civila flygplatsen Quanzhou’s Jinjiang.

Samtidigt har den amerikanska flottan meddelat via USNI News att de har hangarfartyg med jaktflygplan i området som kan skydda Pelosi om så krävs. Även Taiwan har vidtagit åtgärder för att skydda sitt luftrum, enligt Washington Post.

Det finns olika scenarion som kan inträffa, allt från att den kinesiska flottan och det kinesiska flygvapnet genomför aggressiva övningar i närheten av Taiwan, som en mer indirekt markering mot Pelosis besök. Det kan också vara så att kinesiskt stridsflyg genomför provokativa flygningar nära Pelosis flyg, det skulle kunna vara farligt då minsta misstag skulle kunna innebära att antingen amerikanska och kinesiska alternativt taiwanesiska och kinesiska stridsflyg hamnar i väpnad konfrontation med varandra. Det värsta scenariot är att kinesiskt stridsflyg skulle försöka att skjuta ner Pelosis plan utan föregående varning.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program