USA medger sanktioner kan slå tillbaka – och hota ”dollarns hegemoni”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

USA:s finansminister Janet Yellen medger nu att sanktioner på sikt kan hota dollarns status som världsvaluta. Dock ser hon inget annat land som verkligen kan ersätta den.

Det är i en intervju med CNN som USA:s finansminister Janet Yellen medger att västvärldens sanktioner kan slå tillbaka och till slut hota dollarns status som världsvaluta.

– Det finns en risk när vi använder finansiella sanktioner kopplade till dollarns roll, att det över tid kan undergräva dollarns hegemoni. Men detta är ett extremt viktigt verktyg, som vi försöker använda rättsenligt, säger hon.

Sanktioner är ett ”mycket effektivt verktyg”, hävdar hon vidare.

– Men självklart skapar det en önskan från Kina, Ryssland och Iran att hitta ett alternativ.

Dock menar Yellen att dollarn är så pass stark att det kommer bli mycket svårt att ersätta den.

– Dollarn används som global valuta av skäl som inte är lätta för andra länder att hitta ett alternativ till som har samma egenskaper.

Enligt Janet Yellen är den amerikanska kapitalmarknaden den mest robusta och likvida som finns. Detta, ihop med en stark rättsstatsprincip, är ytterst väsentliga egenskaper hos en valuta som används för globala transaktioner, påpekar hon. Inget annat land har denna grundläggande, institutionella infrastruktur för att kunna använda sin valuta på ett sådant sätt, säger finansministern i CNN. Yellen förklarar också att Ryssland borde betala för återuppbyggnaden av Ukraina, men påpekar samtidigt att det finns rättsliga hinder för att bara beslagtag frysta, ryska tillgångar. Men det pågår diskussioner i västvärlden om just detta. EU har tidigare sagt att det är det man vill göra, och man försöker därför hitta rättsliga kryphål för att kunna ta ryska tillgångar.

Se intervjun:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program