USA gräver sin egen grav – med Västeuropa som sista trogna tjänare

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

USA:s maktelit har härjat omkring i världen på ett sätt som gör att man förlorar allt mer inflytande globalt. Resten av världen ser med allt större misstro på USA, förklarar Stig Berglund i Swebbtvs senaste Omvärldsanalys. Ukraina blev ett fiasko, det rivaliserande BRICS-samarbetet växer, man tappar ledning i Mellanöstern och så vidare. USA:s avtagande makt beror bland annat på ”självförvållande dumheter”, enligt Berglund.

USA har kallats för den oumbärliga – den absolut nödvändiga – makten i världen. Riktigt så är det inte längre. Nu är det i stort sett bara Västeuropa som svansar efter sin amerikanska husse.

– Resten av världen ser med allt större skepsis på USA och hur de dragit fram, och skapat flyktingströmmar och katastrofer, säger Stig Berglund i Swebbtv.

BRICS-samarbetet växer allt snabbare och har blivit större än någon trodde. USA har inte heller direkt och omedelbart inflytande i Mellanöstern.

– Man håller på att tappa det, påpekar Berglund.

Likaså håller USA på att tappa makten över oljan. Och det har man sabbat själv, inte minst på grund av fanatisk klimatalarmism.

– Så det är också ett antal självförvållande dumheter som gör att folk på många olika håll och kanter börjar fråga sig hur starka de egentligen är. Kan man lita på dem? De har ju uppvisat ett oerhört mönster av att åka ut till ställen som Libanon, Afghanistan, Irak med flera, vara där och rumstera om, och sedan när det blir jobbigt packar man och åker hem.

Men den mest påfallande försvagningen för USA i nutid är troligen situationen i Ukraina, påpekar Swebbtvs Mikael Willgert. USA gick in med Nato och stort självförtroende i konflikten mot Ryssland, men håller nu på att tvingas krypa till korset.

– Det är en gräslig tragedi som pågår, säger Stig Berglund om Ukraina. Vapen, utrustning, ammunition och liknande tar ju slut, slut, slut. Det ena vapensystemet efter det andra slås ut. Det skickades över Patriot-batteri. Och de lär ha bemannats av amerikaner, tror jag, för det är inga lättrattade saker. För sex-sju veckor sedan sa det pang och sedan har ingen pratat om Patriot.

Enligt Berglund är troligen alla Patriot-batteri, och dess personal, redan utslagna av ryssarna.

Willgert påpekar att ”trenden är tydlig” i Ukraina och ”det blir hur det än går ett enormt fiasko och slöseri på människoliv och ett förött land”.

Vad innebär detta på lång sikt? Kommer till exempel Nato överleva?

– Jag tror att det kan bli svårt, säger Stig Berglund i Swebbtv. Om vi säger att det uppstår en spricka mellan åtskilliga europeiska länder och USA i den mening att man nästan vet att förr eller senare drar USA i alla fall. Hur ska vi då förhålla oss till Nato och varandra? Då måste ju utvecklingen bli den att man måste hitta andra lösningar. Jag tror inte man slutar i Nato men man måste hitta andra kombinationer och ett sätt att fungera ihop med Ryssland. Man måste gilla läget vad man än tycker om läget. Jag tror det blir omöjligt att hitta anledningar att vara så förfärligt lydiga gentemot USA och Nato. Nato, ska man minnas, har ju inte en enda soldat. Det är de enskilda ländernas soldater. Det är därför det blir patetiskt när Nato-chefen säger att Nato ska göra, skicka, skaffa, sända, lämna, hämta… Nä, du har inte ett skit att säga till om.

Se hela programmet:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program