USA genomför militära omgrupperingar i Niger

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Envato Elements ©

USA omgrupperar militära förband i Niger där spänningarna är fortsatt höga efter statskuppen. Från det amerikanska försvarsdepartementet spelar man däremot innebörden avseende omgrupperingarna.

Pressekreteraren för det amerikanska försvarsdepartementet, Sabrina Singh, menade på en pressträff att åtgärden enbart är en försiktighetståtgärd givet det spända läget. Hon menar att vare sig beredskap eller uppdraget för militärerna på plats förändrats. Enligt CNN går det rykten om att USA delvis kommer dra sig tillbaka från Niger, men det amerikanska försvarsdepartementet har tidigare sagt att man vill ha kvar sin militära närvaro i landet.

Samtidigt har Burkina Faso, en allierad till militärjuntan i Niger, valt att skicka militära förband till Niger, detta enligt Crux. ECOWAS, som är en västafrikansk sammanslutning av i huvudsak västvänliga afrikanska stater, har hotat med militär intervention ända sedan statskuppen i Niger genomfördes. De har däremot hittills valt att avstå från att skrida till verket. Både Burkina Faso och Mali har gett sitt stöd till Niger samt hotat med att bistå Niger militärt om ECOWAS startar en väpnad konflikt mot landet.

Stormaktsspelet om Niger är omfattande – såväl USA, Ryssland, Kina som den tidigare kolonialmakten i regionen Frankrike är involverade i konflikten på olika sätt. Den avlidna ledaren för den ryska legoknektsorganisationen Wagner antydde vid flera tillfällen att organisationen har ett finger med i maktkampen i Niger.

Statskuppen som genomfördes den 26 juli avsatte den västvänliga presidenten Mohamed Bazoum, som ersattes av en militärjunta.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program