Ungerska oppositionen fick miljonbelopp från USA under valet

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Pixabay ©

Péter Márki-Zay var ledare för den vänsterliberala alliansen av partier som utmanade den sittande ungerska nationalistiska regeringen om makten i Ungern. Enligt Hungary Today ska hans valallians erhållit miljonbelopp från USA under valrörelsen.

I podden Magyar Hang ska Márki-Zay ha erkänt att den vänsterliberala alliansen av partier ska ha tagit emot stöd motsvarande 2,5 miljoner kronor under valet, detta enligt Hungary Today. Stödet ska ha kommit från en USA-baserad grupp som kallas för Action for Democracy, som består av flera personer med tidigare höga befattningar från i huvudsak västliga regeringar, NATO och FN.

På hemsidan för Action for Democracy går det att läsa att gruppen bland annat arbetar för att skapa onlinebaserade och gränsöverskridande grupper, som ska hjälpas åt att sprida propaganda för de som vill försvara vad de menar är demokrati. På hemsidan anklagar de även Ungerns folkvalda regering för att vara nazistisk och menar att Polens försök att rensa ut politiska aktivister från rättssystemet är fel.

Det gruppen sysslar med är ofta det som EU-etablissemanget och även det svenska etablissemanget kategoriserar som utländsk valpåverkan.

Trots utländska försök att påverka valet i Ungern vann det sittande nationalistiska regeringspartiet Fidesz med Victor Orban i spetsen en överlägsen seger med 54,1 procent av rösterna, medan det radikalnationalistiska partiet Mi Hazánk samlade 5,9 procent av stödet. Den vänsterliberala valalliansen samlade knappt en tredjedel av rösterna med 34,4 procent. Enligt Politicos Poll of Polls har Orbans regeringsparti Fidesz sedan dess ökat i opinionen och samlar över 60 procent av rösterna. Även det radikalnationalistiska partiet Mi Hazánk har ökat till omkring sju procent medan den vänsterliberala alliansen kollapsat och samlar endast strax över 20 procent av rösterna.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program