Ungern vill att Europa bevakar sina egna intressen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Faksimil: Ungerska parlamentets webbtv

Enligt TT:s översättning av ett tal i ungerska radio har den ungerska premiärministern Viktor Orbán gett sitt stöd till den franska presidenten Emmanuel Macrons uttalande angående Taiwan och Kina. Orbán menar i enlighet med Macron att Europa i större utsträckning bör se till sina egna intressen och inte USA:s.

Macrons uttalande utlöste en våg av bestörtning i USA-lojala kretsar i Europa efter hans statsbesök i Kina, där han enligt Politico ska ha sagt att Europa inte ska agera på ett sätt som skadar europeiska intressen om en konflikten utbryter mellan Kina och Taiwan. Uttalandet får nu stöd av den ungerska premiärministern Orbán som menar att Europa bör bevaka sina egna intressen och inte USA:s.

Bland annat har etablissemangsjournalisten Annika Ström Mellin som länge bevakade EU-frågorna reagerat mycket starkt mot Macrons uttalande, där hon i en tweet kritiserar hans uttalande. Likaså har den tyska USA-lojala miljöpartistiska utrikesministern Annalena Baerbock försökt att släta över Macrons uttalande som gjordes vid hennes statsbesök i Kina, enligt DW.

Den amerikanska republikanska politikern och senatorn Marc Rubio har reagerat häftigt på uttalandet från Macron. Han menar i ett videoklipp att detta kan innebär att USA måste omvärdera vilka konflikter de väljer att agera i, till exempel Ukraina-kriget, om inte EU backar upp USA och Taiwan vid en eventuell konflikt i regionen mot Kina.

Alltfler splittringar börjar framträda mellan olika västliga länder i en värld som i allt större utsträckning går mot vad experterna menar är en multipolär världsordning, till skillnad från den tidigare unipolära världsordningen där USA varit dominerande efter Kalla Krigets slut.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program