SD kompromissar om reduktionsplikten

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil riksdagens webbtv

En av de stora stridsfrågorna mellan regeringen och Sverigedemokraterna, den om reduktionspliktens nivå, ser ut att mildras. Sverigedemokraterna ser ut att backa ifrån de krav som framförts om nollning av reduktionsplikten, enligt källor till SVT.

Frågan om reduktionsplikten hade börjat skapa vissa sprickor i Tidösamarbetet, där regeringens stödparti Sverigedemokraterna krävde noll procent i reduktionsplikt. Detta uppskattades inte av regeringen och särskilt inte av klimatminister Romina Pourmokhtari.

Tidöpartierna fick hård kritik efter att reduktionsplikten lämnades oförändrad vid nyår och att bränsleskatterna sänktes minimalt. Det sågs som ett svek av de som röstat på främst Sverigdemokraterna och Moderaterna, som drivit frågan om sänkta bränslepriser hårdast under valrörelsen. Det gladde däremot Liberalerna som under valet lovade att fortsätta straffbeskatta svenskar som är beroende av bilen.

Sverigedemokraternas miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen gick ut och deklarerade i en intervju till SVT att Sverigedemokraternas syn på reduktionsplikten var att den skulle bli noll procent, då det enligt Tidö-överenskommelsen var avtalat att det var EU:s miniminivå som skulle diktera hur stor reduktionsplikten skulle vara. För nuvarande finns ingen avtalad miniminivå, men förhandlingar pågår däremot inom EU om en sådan.

Senare menade Sverigedemokraternas finanspolitiska talesperson Oscar Sjöstedt i en intervju med TV4 att det blir en regeringskris om inte regeringen backade i frågan. Det har nu ändrats till att Sverigedemokraterna kan tänka sig en reduktionsplikt upp till 6 procent, enligt källorna till SVT.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program