Ungern vägrar delta i EU:s krigsupptrappning: ”Ingen bra idé”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto. © Foto: Estonian Foreign Ministry (CC BY 2.0)

Ungern kommer inte medverka i EU:s omfattande, militära utbildningsuppdrag, där 15.000 antiryska trupper ska tränas åt Ukraina. EU:s krigsprojekt, som för tankarna till hur ett världskrig börjar, är ingen bra idé, konstaterar den ungerska regeringen.

Allt fler röster höjs nu för att kriget i Ukraina måste deskaleras, innan det blir ett nytt världskrig. Men de styrande inom EU tycker tvärtom det är en lysande idé att eskalera kriget.

För det är vad man nu tänker göra, genom att träna upp en 15.000 stark ukrainsk styrka. Detta ska ske på europeisk mark, och sedan ska krigshären sättas in i Ukraina mot Ryssland.

Man ska även skicka vapen för en halv miljard euro.

– Detta blir en stor förstagång för EU. Vi har aldrig gjort ett utbildningsuppdrag av den omfattningen, säger en europeisk diplomat till AFP.

Men ett medlemsland som inte tänker delta är Ungern, som inte alls gillar idén.

– Vi anser inte att det är en bra idé eller något som inte leder till en eskalering av den ukrainska konflikten, säger Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto under en presskonferens enligt Tass.

– Vi kommer inte delta i detta utbildningsuppdrag, och vi kommer inte att skicka några instruktörer till det.

Samtidigt förklarar Peter Szijjarto att Ungern inte heller tänker stå för någon del av kostnaderna för det här militärprojektet. Han upprepar likaså den ungerska regeringens ståndpunkt: att man kommer göra vad som krävs för att hålla Ungern utanför kriget. Regeringens mål är att säkerställa säkerheten för det ungerska folket och Ungern som land, klargör han.

Läs även:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program