Ungern: Dags för fredssamtal – EU:s sanktioner är ”totalt misslyckade”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Peter Szijjarto. © Foto: Carlos Rodríguez/ANDES (CC BY-SA 2.0)

Makteliten i EU vill införa ytterligare ”sanktioner” mot Ryssland. Det blir i så fall det nionde sanktionspaketet i år. Men precis som innan väljer Ungern att protestera, rapporterar Tass. Det ungerska folket ska inte behöva lida på grund av det som pågår i Ukraina, säger landets utrikesminister Peter Szijjarto. Sanktionerna slår bara tillbaka mot Europa och får inte slut på kriget, påpekar ministern. Det senaste sanktionspaketet kan komma att innefatta sanktioner mot rysk kärnenergi. Men det säger Ungern tvärnej till, eftersom landets enda kärnkraftverk drivs på ryskt kärnbränsle.

Nu planerar EU ett nionde så kallat sanktionspaket mot Ryssland, även om de åtta tidigare knappast fungerat, och i stället skadat Europa.

Men Ungern fortsätter protestera mot EU:s självspäkande politik. Det klargör nu landets utrikesminister Peter Szijjarto – igen.

– Den ungerska regeringen kommer fortsätta att skydda sina nationella intressen när det nionde sanktionspaketet, som redan förbereds i Bryssel, diskuteras. Vi kommer inte tillåta att ungrare orättvist ska lida för Ukrainakriget, säger han enligt MTI.

Samtidigt påpekar han att EU:s redan införda sanktioner mot Ryssland inte fungerat eller fått slut kriget, utan bara förvärrat den ekonomiska situationen i Europa.

Enligt Szijjarto ”leder de kontinentens ekonomi in i recession”, säger utrikesministern om EU-elitens obstinata sanktionspolitik.

Vissa EU-länder vill att det nya sanktionspaketet ska inkludera förbud mot rysk kärnenergi. Det kommer inte Ungern gå med på. Det är en ”röd linje” för Ungern, sade Peter Szijjarto i Radio Kossuth i söndags. Ungern har ett kärnkraftverk. I staden Paks. Och det går på ryskt kärnbränsle.

Ungern kommer inte acceptera någon sanktionspolitik alls som hotar landets egna energiintressen, enligt ministern.

– Sanktionerna som har införts av EU mot Ryssland har misslyckats. Det är ett totalt misslyckande, sa Szijjarto till Jordans Roya News i söndags enligt RT och påpekade att Europas ekonomi däremot drabbats ”mycket allvarligt”.

– EU-kommissionen sa att sanktionerna kommer hjälpa oss avsluta kriget så snart som möjligt och att de kommer få Rysslands ekonomi på knä. Vad blev resultatet? Det blev helt tvärtom.

Förra året betalade Ungern 7 miljarder euro för sin energiimport, jämfört med 19 miljarder euro i år. Och anledningen är en ”misslyckad sanktionspolitik”, säger ministern.

I stället för misslyckade sanktioner borde EU satsa på att uppnå fred i Ukraina, tycker han.

– Men vi är de enda i Europa som argumenterar för fred, säger Szijjarto.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program