Unga vuxna dör plötsligt av ”mystiskt syndrom” – hjärtat stannar

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Personer under 40 år uppmanas undersöka hjärtat eftersom de kan drabbas av något som kallas Sudden Adult Death Syndrome (SADS) och dö av plötsligt hjärtstillestånd, rapporterar Daily Mail och News.com.au. Flera unga vuxna ska ha drabbats på sistone.

Det är bland annat brittiska Daily Mail som idag rapporterar om ”Sudden Adult Death Syndrome”, vilket innebär att till synes friska människor plötsligt dör av hjärtproblem.

Enligt tidningen kan vem som helst dö oavsett om de är vältränade och har en hälsosam livsstil.

Den australiska nyhetssajten news.com.au skriver att SADS är en ”paraplyterm för att beskriva oväntade dödsfall hos unga människor”.

De som drabbas får ett plötsligt hjärtstillestånd och är ofta under 40 år. Termen används när en obduktion inte kan hitta någon uppenbar dödsorsak.

Och att dödsorsaken inte går att fastställa gör SADS-fall extra svårt för efterlevande att hantera.

– Majoriteten av SADS-händelser, 90 procent, sker utanför sjukhuset. Personen klarar sig inte. Så det är faktiskt ambulanspersonal och kriminaltekniker som oftast tar hand dessa patienter, säger kardiologen Elizabeth Paratz till news.com.au. Jag tror även läkare underskattar detta. Vi ser bara de 10 procent som överlever och tar sig till sjukhus. Vi ser bara toppen av isberget.

Varningstecken för SADS är en familjehistoria med diagnosen eller plötslig oförklarlig död hos någon medlem i familjen samt svimning alternativt ett anfall under träning eller när man är uppjagad eller skrämd, skriver nättidningen, som också hävdar att ”de komplexa effekterna” av lockdowns under covid enligt kardiologer troligen kan leda till fler hjärtrelaterade dödsfall.

Tidningen berättar om en kvinna som ”dog i sömnen” förra månaden, och två andra unga vuxna som ska ha dött av SADS under 2021. I ytterligare ett fall från förra månaden hittades en nybliven brud död av sin svärmor i ett solarium i Storbritannien.

I Australien uppmanas nu människor att kontrollera sitt hjärta ”efter en flod av uppmärksammade dödsfall”, skriver news.com.au.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program