Kiev anklagas för ”matterrorism” – 50.000 ton spannmål påstås ha eldats upp

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ukrainska bataljoner eldade upp enorma spannmålsförråd i Mariupol i samband med att de lämnade staden, hävdar nu den ryska militären samtidigt som man förnekar att Ryssland ligger bakom livsmedelskrisen i världen, uppger Tass. Ryssland anklagar Ukrainas regering för ”matterrorism” mot den egna befolkningen.

Det är generalen Mikhail Mizintsev, chef för Rysslands nationella försvarsledningscenter, som påstår att ukrainska styrkor eldade upp tiotusentals ton spannmål genom att sätta eld på en stor spannmålssilo i staden Mariupol, som nu är helt under rysk kontroll

Detta för att invånarna inte skulle kunna använda det.

– Det har på ett tillförlitligt sätt fastställts att militanta nationella bataljoner avsiktligt satte eld på en stor spannmålssilo i hamnen när de lämnade de erövrade territorierna, säger Mizintsev i ett uttalande och påpekar att dylika händelser ”sker med stöd av länderna i den så kallade civiliserade västvärlden”.

– Det här omänskliga brottet visar för hela världssamfundet Kiev-regimens sanna ansikte, som använder matterrorism mot sitt eget folk, fortsätter han.

Ryssland säger samtidigt att man inte försöker stoppa spannmålsexport från Ukraina men att det först måste genomföras minröjning i havsområdet.

Även Rysslands president Vladimir Putin har förnekat att man vill förhindra ukrainsk export.

– När det gäller att skeppa ut ukrainskt spannmål så är det inget vi förhindrar. Det finns flera sätt att exportera spannmål. Jag har redan sagt till våra kollegor upprepade gånger: låt dem röja hamnarna och låt fartygen lastade med spannmål lämna. Vi kommer garantera fredlig passage till internationellt vatten. Det är inga problem alls. Varsågod. De måste röja minorna och bärga fartygen som de sänkte med avsikt i Svarta havet för att göra det svårt att ta sig in i hamnarna söder om Ukraina. Vi är redo för detta. Vi kommer inte använda minröjningsprocessen för att initiera en attack från havet. Jag har redan sagt detta, hävdar han i en intervju med Rossiya TV.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program