Ung svensk kvinna nekas plats i Hemvärnet – på grund av politisk åsikt

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Emil Lif (Försvarsmakten)

Småbarnsmamman Evelina Hahne hade sett framemot att få vara en del av Försvarsmakten för att kunna dra sitt strå till stacken vid kris eller krig. De som varit Hemvärnets rekryteringsansvariga meddelade däremot Evelina Hahne att hon inte var välkommen och detta på grund av Försvarsmaktens värdegrund.

Det var handläggaren Pierre Andersson som informerade Evelina Hahne att hon inte fick påbörja utbildning i Hemvärnet till följd av sina politiska åsikter. Evelina Hahne är engagerad i det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige. Evelina Hahne ringde själv upp handläggaren och ställde honom mot väggen. Hon krävde att få veta varför hon blivit nekad plats vid Hemvärnet.

– Eh…saker som du hade skrivit som jag ansåg inte var…eh…förenliga med värdegrunden och…eh…och…eh…den typen av värdegrund, svarade då Pierre Andersson.

Pierre Andersson kunde däremot inte peka ut konkret vad det var hon sagt eller skrivit som exkluderar henne från Hemvärnet. På Pierre Anderssons Facebook framgår det att han gillar gruppen ”Sverigedemokraterna i riksdagen – Nej tack” och han har också gillat Försvarsmaktens propaganda för den ökända politiska Pride-rörelsen, som exkluderar människor med vad de menar är fel åsikter.

Evelina Hahne säger att hon blev besviken och ledsen över beskedet.

– Jag hade verkligen sett fram emot att få bidra till vårt gemensamma försvar och att jag nu inte ska få göra det på grund av min grundlagsskyddade yttrandefrihet gör mig otroligt ledsen och besviken.

Evelina Hahne konfronterade även överstelöjtnant Johan Midenby, som varit del i rekryteringen. Han försökte först göra gällande att det inte var på grund av politisk grund avslaget getts. Då Evelina Hahne meddelar att hon pratat med Pierre Andersson innan som erkänt att det vår på grund av politiskt engagemang, blir överstelöjtnanten först tyst en stund, innan han fortsätter hävda att han inte visste om hennes politiska engagemang.

– Ja, men ett engagemang och var man är aktiv det vet jag inte om.

Evelina Hahne säger att hennes förtroende har stukats för Försvarsmakten efter det inträffade.

– Att högt uppsatta individer inom Försvarsmakten fattar den typen av godtyckliga beslut på politisk grund skadar mitt förtroende för Försvarsmakten. När det dessutom ljugs rakt ut om anledningen till beslutet gör det såklart det hela ännu värre.

Försvarsmakten ska inte ta partipolitisk ställning och kritiken avseende agerandet mot småbarnsmamman är hård i svaren på hennes tweet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program