Sveriges regering och Wallenbergsstiftelserna höll i förra veckan en gemensam pressträff där de meddelade att ukrainska forskare ska få åtskilliga tiotals miljoner kronor för att kunna fortsätta bedriva sin forskning – i Sverige. Enligt regeringen finns det redan omfattande kontakter mellan ukrainska och svenska forskare.
Ryssland har upprepade gånger anklagat Ukraina för att bedriva biovapenlabb finansierade av USA vid den ryska gränsen.
Detta har förnekats av både USA och Ukraina, även om själva labben – som från västerländskt håll påstås vara regulära forskningslaboratorium – är ett faktum.
Nu har den svenska regeringen och Wallenberg slagit sina påsar ihop för att stödja den ukrainska forskningen – i Sverige.
Totalt sett får ukrainska forskare tiotals miljoner kronor i stöd från olika håll, däribland Wallenbergs.
Så här skriver regeringen i ett pressmeddelande:
”Ukrainska forskare som är på flykt behöver stöd under den pågående ryska invasionen av Ukraina. Svenska lärosäten och forskningsfinansiärer har redan initierat flera stödinsatser… har initierat olika insatser för att stötta ukrainska forskare som vill bedriva sin forskning vid ett svenskt lärosäte.”
– Jag är mycket glad över det stora engagemanget och de många insatserna för ukrainska forskare i högskolesektorn. Det är viktigt att de medel som avsätts, av flera olika aktörer, kommer till användning och ger ukrainska forskare möjlighet att kunna fortsätta sitt arbete, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) i ett uttalande.
– Även Wallenbergstiftelserna kommer göra en satsning för att stötta ukrainska forskare, sade Ekström under en pressträff förra veckan.
Wallenbergs representant Sara Mazur förklarade själv:
– Vi på Wallenbergsstiftelserna har fattat beslut att stödja och möjliggöra får tillfällig anställning på svenska universitet och lärosäten. Det handlar om våra tre största stiftelser som har avsatt 50 miljoner kronor för att bekosta det, sade hon.
Regeringen har därför gett Vetenskapsrådet i uppdrag att ”samlat kommunicera” vilket stöd som ukrainska forskare kan få. Uppdraget ska redovisas senast den 30 september 2022.
Vad är det då för forskning det handlar om?
Så här skriver Vetenskapsrådet på sin hemsida:
”Ukrainska medborgare kan söka medel för att under eller i anslutning till det pågående kriget bedriva sin forskning i Sverige. Utgifter som kan täckas av stipendiet är till exempel levnadsomkostnader och resor samt andra kostnader… Ersättning för utgifter upp till sammanlagt 20 000 kr per månad kan beviljas för en period på max 12 månader… Utlysningen syftar till att ge forskare från Ukraina möjlighet att komma till ett svenskt labb som gästforskare inom livsvetenskap, biomedicin eller ’biocomputing'”.
Vilka labb tar emot forskarna?
Enligt Vetenskapsrådet handlar det om Göteborgs universitet, Karolinska institutet, Lunds universitet, Stockholms universitet, Uppsala universitet och Umeå universitet. Ukrainska forskare kan även höra av sig till Mittuniversitetet.
Under presskonferensen ställdes bara frågor från en journalist. TT undrade hur många ukrainska forskare som finns i Sverige, men det kunde regeringen inte svara på.
– En samlad bild av hur många forskare som finns i Sverige idag har vi inte. Men vi vet att det finns mycket kontakter mellan svenska och ukrainska forskare, sade Anna Ekström.
Se Swebbtv:s nyhetsinslag om händelsen HÄR.