Ukrainsk diplomat menar att landet kan släppa NATO-mål

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Pixabay

Ukrainas ambassadör i London, Vadym Prystaiko, menar att Ukraina kan komma att behöva släppa målet om att gå med i NATO, enligt Reuters. Detta om landet tvingas till det. Samtidigt fortsätter ordkriget mellan USA och Ryssland om Ukraina.

Hittills har inga eftergifter givits till Ryssland i de diplomatiska samtalen som först i olika format, men den ukrainska ambassadören Prystaiko sade att det kunde bli fallet om tillräcklig press utövas mot Ukraina. I ett sådant läge skulle målsättningen om att gå med i NATO kunna dras tillbaka, enligt vad ambassadören sagt till Reuters. Detta uttalande togs sedan tillbaka av Prystaiko. Om det var hemlig information om Ukrainas förhandlingsstrategi eller om det var egna funderingar han gav uttryck för är oklart.

Pressen mot Ukraina ökar däremot successivt. Ryssland har inlett flera omfattande militärövningar i Ukrainas närhet. Bland annat en armé- och flygvapenövning i Vitryssland samt en större marinövning i Svarta Havet. I de områden som kontrolleras av pro-ryska rebeller har också övningar satts igång av rebellarméerna. Samtidigt fortsätter Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att uppmana till lugn och har tidigare krävt att västliga aktörer tonar ner vad han ser som krigshysteri. Även från ryskt håll menar man att det råder hysterisk stämning på västs sida och de förnekar planer på att invadera.

Ukraina har krävt ett möte inom 48 timmar med Ryssland inom ramen för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE). Detta för att reda ut exakt vad Rysslands intentioner är med den militära uppladdningen.

Samtidigt fortsätter splittringen inom NATO att manifesteras. Den brittiska försvarsministern gick nyligen till verbal attack mot några av landets allierade som han anser har en alltför eftergiven inställning mot Ryssland. USA och Storbritannien är de två länder som mest högljutt påstår att en invasion kommer vilken dag som helst. NATO-länderna Frankrike och Tyskland intar en mer diplomatisk ton, samt har generellt en mindre konfrontativ inställning.

– Måhända stänger han (Putin reds.anm.) av stridsvagnarna och vi kan allihop gå hem men det finns en fläkt av München i luften från somliga i väst, sa Storbritanniens försvarsminister, Ben Wallace, i en intervju med Sunday Times.

Ryssland och USA fortsätter med sitt upptrappade ordkrig, förtäckta hot och antydningar kommer från båda håll med jämna mellanrum. De båda ländernas presidenter genomförde ett telefonmöte i söndags som pågick en timme, enligt uppgifter från den amerikanska utrikesministern Anthony Blinken lyckades samtalet inte minska spänningarna mellan länderna.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program