Ukrainare dömer ut Sveriges krigiska förvandling: ”Ni borde skapa fred, inte krig – ni var den gyllene mitten”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Att fylla Ukraina med vapen är inte rätt väg framåt. Ryssland kommer inte avskräckas på detta sätt. Det kommer bara leda till mer död och lidande. Det säger Andrej Mishko, som kommer från Ukraina, i en intervju med Swebbtv. Han var tidigare i engagerad i Moderaterna, men när det framkom att han avvek från partiets linje i Ukrainafrågan, blev han utskälld av partikollegorna, och bortplockad från partiets listor. Han tror Sverige är utsatt för påtryckningar från USA, som inte vill ha fred i Ukraina utan bekämpa Ryssland.
– Det jag har fått lära mig av svensk historia är att Sverige varit väldigt bra på förhandlingar. Ni var den gyllene mitten. Ni var en mötespunkt där två olika stormakter kunde mötas och diskutera. Sverige borde fortsätta med den fredsskapande rollen. Att skapa fred, i stället för krig och mer elände, säger han i Swebbtv.

Andrej Mishko kom från ukrainska Charkov till Sverige för 20 år sedan för att jobba som volontär. Men Ukrainakriget har förändrat hans liv, inte bara på det sätt att hans familj och landsmän hemma i Ukraina riskerar att drabbas, utan även hans tillvaro i Sverige har påverkats.

Mishko var lokalpolitiskt aktiv i Moderaterna, men den tiden är över, eftersom han avvek från partiets krigiska linje att skicka mer och mer vapen till Ukraina.

Det är inte rätt väg, anser han.

– Det här måste ta slut så fort som möjligt, men mina partikamrater och alla andra skrev att vi måste skicka mer och mer vapen. Det är inte rätt. Bara fler av mina vänner och landsmän kommer dö. Jag skrev det på min Facebook, att detta måste stoppas. Då fick jag väldigt mycket utskällning från min ledare och de andra. Jag uppträdde fel, sade fel och skrev fel, säger han.

– Jag skulle inte skilja mig från partilinjen. Först tog de bort mig från listorna från kommunfullmäktige, sedan tog de bort mig från den moderata gruppen.

Idag representerar han inte Moderaterna längre. Han jobbar mycket som tolk, på grund av alla ukrainska flyktingar som kommit hit.

– Ju fler vapen som skickas till Ukraina, ju fler människor kommer dö. Varför ska mina landsmäns och min familjs liv riskeras? Vapen kommer aldrig stoppa Putin. Det förstår ju alla som förstår Ryssland. Ju mer vapen, desto mer lidande. Det är helt fel väg.

Konflikten i Ukraina har egentligen pågått sedan 2014, då ryskspråkiga områden i östra delarna av landet förklarade sig självständiga på grund av den blodiga statskuppen i Kiev. Sedan dess har Ukraina bombat dessa områden.

– De ville ju vara självständiga och separera sig från Ukraina. Under Petro Porosjenkos tid (Ukrainas president 2014-2019, vår anm) införde man en antiterrororganisation. Man betraktade sitt eget folk som terrorister. Man sköt skarpt med alla möjliga vapen.

Enligt Andrej Mishko borde det finnas en vänlig relation mellan Ryssland och Ukraina. Ukrainas stora marknad är Ryssland och Vitryssland. Det finns en gemensam historia och en samverkan mellan länderna. Västeuropa har inte varit intresserat av Ukrainas produkter.

– Jag är ju ukrainare och jag vill att det ska vara ett självständigt land, men att det ska finnas en vänlig relation till Ryssland. Jag vill inte att Ukraina ska vara en republik till Ryssland. Nej. Men att det ska finnas en vänlig relation. Det är nog bäst. Vi har mycket kultur och historia tillsammans. Språket. Våra fabriker och industrier är sammanknutna med varandra. Marknaden finns på östra sidan, inte västra sidan. Man kompletterar varandra.

– Jag lider med mina landsmän som kommer till Sverige. Jag är mycket besviken på det svenska samhället, att man inte tagit emot flyktingar på ett bra och värdigt sätt, säger Andrej Mishko i Swebbtv. Mina vänner, med tio barn, har levt i en tvårumslägenhet i Malmö i fyra månader. Utan något som helst stöd. De får 60 kronor om dagen, och det ska räcka till allt. De vill studera svenska, men det får de inte, eftersom de inte är asylsökare.

Däremot har stödet från svenskarna varit jättestort. Vanliga människor har ställt upp med cyklar, med kläder, med skor, med mat etc.

– Frivilliga svenskar, som ni, vanliga svenskar ställer upp enormt mycket. Utan detta engagemang hade ukrainare inte kommit till Sverige. Men från myndigheternas sida är det bedrövligt, säger Andrej Mishko och påpekar att många hellre väljer att åka tillbaka till Ukraina trots kriget.

Så vad borde göras i Ukrainakriget?

– Det jag har fått lära mig av svensk historia är att Sverige varit väldigt bra på förhandlingar. Ni var den gyllene mitten. Ni var en mötespunkt där två olika stormakter kunde mötas och diskutera. Sverige borde fortsätta med den fredsskapande rollen. Att skapa fred, i stället för krig och mer elände. Bidra till att kommunicera, att förstå varandra, att komma överens. Ryssarna kommer aldrig ge sig. Det kommer bara bli mer våld. Sverige bör förhandla till fred. Det var det jag skrev på Facebook och därför jag fick lämna Moderaterna.

– Jag tror Sverige är utsatt för påtryckningar från USA. De är inte intresserade av fred i Ukraina. De vill bekämpa Ryssland. Därför får Sverige, Tyskland och andra länder lida. Vinnaren är USA. Sverige saknar starka politiker som vågar sätta emot och säga nej, som skulle säga att de tänker på Sverige och det svenska folket. Det kan vi göra om vi förhandlar fred, inte skickar mer vapen.

– Det är Ukraina som kommer dö. Det är vårt land som kommer försvinna.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program