Biltrafik över bron till Krim igång igen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Envato Elements ©

Bron som förbinder halvön Krim över Kerchsundet med det ryska fastlandet förstördes delvis i vad som av olika medier pekas ut som ett sabotage utfört med en lastbil fylld med sprängmedel. Enligt bilder från Rysslands utrikesministerium går biltrafik över bron igen.

Enligt den bild som den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskys rådgivare Mykhailo Podolyak lagt upp på Twitter ser man att vägbanan över bron är delvis förstörd. På järnvägsbron ser man ett tåg brinna. Enligt BBC ska det vara en lastbil som varit fylld med sprängmedel som har använts. Järnvägsbron verkar inte ha kollapsat men omfattningen av skadorna på denna är hittills inte kända. Filmer från det ryska utrikesdepartement visar däremot att det fortsatt går biltrafik över bron.

Det här är den andra omfattande attacken mot rysk infrastruktur som skett i närtid. De pipelines som går mellan Ryssland och Tyskland, Nordstream 1 och 2, har också utsatts för vad som de flesta bedömare anser vara sabotage där bland SÄPO sagt till TT att den samlade bedömningen är att det rör sig om en attack.

Ryska myndigheter anklagar den ukrainska ledningen för att vara terrorister efter attacken mot den ryska bron. Den ryska talespersonen för det ryska utrikesdepartementet Maria Zakarhova är en av dem som riktar denna kritik mot dem.

– Reaktionen från Kievs regim på attacker mot civil infrastruktur är ett bevis på att de är terrorister till sin natur, säger Zakarhova i ett uttalande som lagts ut ryska myndigheter.

Samtidigt anklagas också Ryssland för att själva bedriva attacker mot civil infrastruktur. Amnesty International riktar anklagelser både mot Ryssland och Ukraina avseende misstänkta krigsbrott och det innefattar bland annat ryska attacker mot civila mål, vilka återfinns samlade på deras hemsida.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program