Ukrainanarrativet rasar samman även i Sverige – Paasikivi bojkottar DN

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi har valt att bojkotta DN, rapporterar Journalisten. Anledningen är en kritisk text om svenska mediers Ukrainarapportering, som Dagens Nyheters krönikör Johan Croneman har skrivit i DN Kultur.

Nu svajar det rejält kring medias Ukrainanarrativ. Även i Sverige.

DN:s Johan Croneman har publicerat en uppmärksammad artikel där han kritiserar de svenska mediernas ”narrativ” om kriget, som han själv uttrycker det.

Enligt Croneman har västmedia ända sedan Rysslands invasion i februari 2022 ”prånglat ut” en berättelse där Ukraina vinner mot den korrupta, odugliga ryska militären.

Det är så berättelsen om kriget varit.

Media använder alltid samma ”analytiker” och dessa påstådda experter verkar, skriver Croneman, se det som sin uppgift att sprida ”positiva nyheter” till svenska folket om konflikten. DN-krönikören kallar överstelöjtnant Joakim Paasikivi för ”Sveriges superanalytiker”.

Men segern mot Ryssland kommer ju aldrig.

Johan Croneman påpekar att svenska folket har fått höra Joakim Paasikivi odugligförklara Rysslands styrkor i snart två års tid. Krönikören undrar vad som är syftet med detta och vad det är Paasikivi egentligen vill berätta.

”Man frågar sig om det inte finns någon annan samtida expert än Joakim Paasikivi, kanske till och med någon som inte så uppenbart har tagit ställning i konflikten?”, skriver Johan Croneman i DN.

Därefter förklarar Croneman att svenska medier, särskilt SVT, enbart tycks plocka fram faktainformation och röster som samstämmer med narrativet som valts. Han känner sig till och med nödgad att behöva betona att SVT och public service inte har som uppgift att ta sida i konflikter utan helt enkelt ska bedriva journalistik och rapportera om dem. Public service borde också diskutera ”alla eventualiteter” i en konflikt, poängterar han, alltså inte bara att ett krig kan sluta med en militär seger, utan att det också kan sluta genom fredsförhandlingar.

Vidare ifrågasätter Johan Croneman varför svenska medier inte bjuder in personer som till exempel John Mearsheimer och Jeffrey Sachs, vilket för övrigt är röster som Swebbtv Nyheter lyft fram otaliga gånger när det gäller just Ukrainakriget (använd sökrutan för att hitta våra artiklar).

Detta för att åtminstone ”en enda gång få en alternativ syn på kriget, en annan syn på krigets bakgrund och uppkomst”, skriver DN-krönikören.

Avslutningsvis undrar Croneman vad svenska medier är så rädda för.

Enligt tidningen Journalisten har Johan Cronemans artikel blivit en sådan nagel i ögat att den fått Joakim Paasikivi att helt bryta med DN. Han kommer inte ställa upp på fler intervjuer.

– Han meddelade oss kort att han inte längre vill vara med, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski till Journalisten.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program