Ukraina vill ha ännu mer stöd av väst

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

Den nuvarande världsordningen kommer upphöra att existera om Ryssland vinner i Ukraina. Det säger Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba i Foreign Policy. Väst måste bli mycket mer effektivt på att producera vapen för att världsordningen ska kunna bevaras.

Hur kommer det sig att USA och andra västmakter fortsätter ösa in pengar och vapen i Ukraina?

I en intervju med Foreign Policy hävdar Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba att USA:s säkerhet och välstånd ”härstammar från den nuvarande världsordningen”.

– Om den världsordningen upphör att existera, kommer de amerikanska skattebetalarnas säkerhet och välstånd omedelbart angripas, fortsätter han.

Det är alltså världsordningen som står på spel. Och Ryssland vill ”förstöra” den nuvarande världsordningen, menar han. Lyckas väst inte hjälpa Ukraina besegra Ryssland, lär man inte besegra någon större fiende.

– Det mycket enkla faktumet är, att om ni förlorar i Ukraina kommer ni få en dominoeffekt och ni kommer att börja förlora överallt, säger Kuleba i FP.

Enligt Dmytro Kuleba har Ryssland under kriget blivit mer effektiv på att producera vapen än hela den västliga allians som stöttar Ukraina. Och detta måste det bli ändring på, påpekar han, om världen ”som vi känner den” ska kunna försvaras. Västmakterna måste börja se Ryssland under Putins ledarskap som ”en fiende”, enligt utrikesministern. Vidare menar han att USA borde leta fel på sin egen sida, eftersom kriget inte lyckas, och inte bara hos Ukraina. Att bara lägga ansvaret på Ukraina betyder att man avstår eget ansvar, poängterar han.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program