Ukraina kan inte vinna, medger man nu själva

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

Ukraina kan inte besegra Ryssland ensamt och kommer till slut behöva inleda fredssamtal. Det säger en högt uppsatt chef inom den ukrainska underrättelsetjänsten i en intervju med The Economist.

Det är den ukrainska generalmajoren Vadym Skibitsky, biträdande chef för Ukrainas militära underrättelsetjänst, som nu målar upp en dyster bild för Ukraina.

Ukraina kommer inte kunna vinna kriget på egen hand, menar han, och Ryssland kommer fortsätta sin plan att erövra de östra regionerna av Ukraina.

Och problemen för Ukraina hopar sig, med bland annat en oro för att nästa mobilisering kommer bestå av ”omotiverade soldater med dålig moral”, står det i artikeln.

Skibitsky säger att han inte ser något sätt för Ukraina att vinna kriget på slagfältet ensamt.

”Även om man kunde driva ryska styrkor tillbaka till gränserna — ett allt mer avlägset perspektiv — skulle det inte avsluta kriget”, skriver The Economist.

Sådana krig kan bara sluta med förhandlingar, förklarar Skibitsky. Och just nu försöker båda sidor skaffa sig så bra positioner som möjligt inför sådana samtal, enligt generalmajoren.

Men meningsfulla samtal kan inledas först under andra delen av 2025, bedömer Vadym Skibitsky. Först då kommer nämligen Ryssland stå inför svår motvind.

I en intervju i Foreign Policy tidigare i veckan sade även Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba att man till slut måste samtala med Ryssland, för att ”du har rätt: i slutändan kan man inte få slut kriget utan båda parter”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program