Ukraina planerar ”false flag”, enligt Ryssland – paralleller dras till Syrien och ”Vita hjälmarna”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. © Foto: U.S. Department of State-State Department photo/ Public Domain

Ryssland upprepar sina anklagelser om att ukrainska styrkor planerar detonera en nukleär ”smutsig bomb” på eget territorium och sedan anklaga Ryssland för att ha använt massförstörelsevapen. Väst avfärdar varningen, men Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov försäkrar att informationen är korrekt, och han planerar nu ta upp frågan i FN. Chefen för Rysslands kemiska och biologiska skyddsstyrka, generallöjtnant Igor Kirillov, drar paralleller till en ”false flag”-attack som enligt honom skedde i Syrien 2017, och som USA använde som förevändning för att anfalla och förstöra det syriska flygvapnet.

Ukraina planerar detonera en ”smutsig bomb” och sedan skylla händelsen på Ryssland.

Det hävdar nu Ryssland. Ukraina förnekar att så är fallet, men på måndagen upprepar Ryssland anklagelserna.

– Detonation av en radiologisk explosiv anordning skulle oundvikligen leda till radioaktiv kontaminering av området på upp till flera tusen kvadratmeter, säger Igor Kirillov, chef för Rysslands kemiska och biologiska skyddsstyrka, enligt Tass.

Vidare påpekar han att liknande krigföring redan använts av västmakter i Syrien. Detta när de så kallade Vita hjälmarna filmade propagandafilmer om att kemiska vapen skulle ha använts och sedan lade skulden på den syriska regeringen. En av de mest uppmärksammade provokationerna av sådan sort, skedde den 4 april 2017 i staden Khan Shaykhun, enligt Kirillov.

Den påstådda händelsen fick USA att genomföra ett massivt missilangrepp på Shayrat-flygfältet i Syrien, vilket förstörde 20 procent av Syriens stridsplan. Robotattacken skedde utan att invänta en utredning eller ett beslut från FN:s säkerhetsråd, förklarar Igor Kirillov.

– Det är mycket troligt att ett liknande scenario kommer användas i det här fallet, säger han.

I väst har dock Rysslands information avfärdats som ett ”ryskt skådespel”.

Men Ryssland backar inte från anklagelserna.

– Det faktum att de inte litar på informationen som tillhandahållits av den ryska sidan betyder inte att hotet om användningen av en sådan smutsig bomb upphör att existera. Hotet finns, säger Kremls talesman Dmitrij Peskov idag enligt Sputnik News.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov tänker nu ta upp frågan i FN. Enligt Lavrov finns det vetenskapliga institutioner i Ukraina som har kapacitet att bygga en ”smutsig bomb”. Han hävdar att uppgifterna kontrollerats och att det inte handlar om någon tom anklagelse.

– Vi har information som vi dubbelkollat ​​med hjälp av lämpliga kanaler som bekräftar att detta inte är en tom misstanke, och att det finns goda skäl att tro att sådana provokationer kan planeras, säger Sergej Lavrov, uppger Sputnik.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program