Ukraina bjöds in till Nato-möte – ”strider mot principen om allierades enhet ”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Ukrainas flagga/Government of Ukraine

Enigheten inom Nato är bruten. Det anser Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto, efter att Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba bjudits in till ett Nato-möte. Ungern kräver också att angreppen mot etniska ungrare i Ukraina upphör. Annars kommer man inte stödja en integrering av Ukraina i Nato.

Nato bryter nu mot sina egna principer i sin strävan att lyfta fram Ukraina i kampen mot Ryssland. Det menar Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto.

Bakgrunden är att Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba bjöds in till Natos högkvarter under tisdagen. Natos mål är en ”euro-atlantisk integration” av Ukraina.

”Inbjudan av Ukrainas utrikesminister strider mot principen om de allierades enhet inom Nato, men i konstruktivitetens anda kommer vi att delta i mötet. Jag kommer också klargöra att Ungern kommer stödja samtliga integrationsinsatser av Ukraina endast om ukrainarna återger ungrarna i Transkarpatiens oblast de rättigheter de hade före 2015”, skriver Peter Szijjarto på Facebook.

Szijjarto kände sig också nödgad att betona att Nato inte är en del av kriget mot Ryssland.

”Vi kom hit med förhoppningen att ingen ska ifrågasätta giltigheten av vårt tidigare gemensamma beslut att Nato inte är en del av kriget som pågår bredvid oss och att allt måste göras för att förhindra en direkt Nato-Ryssland konflikt.”

Transkarpatiens oblast är en provins i västra Ukraina med ungersk minoritetsbefolkning.

Det har länge pågått angrepp mot ungrare i Ukraina. 2018 rapporterade Sveriges Radio att trakasserierna mot Ukrainas ungerska befolkning ”trappats upp”.

Bland annat antogs en lag riktad mot det ungerska språket. De ungerska invånarna kände sig redan då orättvist utpekade som illojala och förstod inte varför de inte fick fortsätta studera på sitt modersmål samtidigt som de lärde sig ukrainska, skrev SR 2018 och fortsatte:

”Utanför kommunhuset där Edita sitter hänger både ukrainska och ungerska flaggan jämte en blå EU-flagga. För några månader sedan revs den ungerska ned när några ukrainska nationalister attackerade byggnaden. Två liknande attacker har också skett mot det lokala ungerska partiets lokaler. Men då försökte förövarna tända eld på lokalen med brandbomber”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program