Ukraina bakom mordet på Dugina – tränas av CIA

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Darya Dugina. © Foto: 1RNK/Youtube

Ukrainas underrättelsetjänst SBU låg bakom mordet på den ryska journalisten och statsvetaren Darya Dugina i augusti 2022. Det säger källor till Washington Post. Attacken ingår i ett ”rasande skuggkrig” mot Ryssland och detta så kallade skuggkrig bedrivs av ukrainska agenter med djupa band till amerikanska CIA, uppger tidningen. CIA har således ”möjliggjort mord genom att förse Kiev med utbildning och förmågor”, påpekar RT.

Det var i augusti 2022 som den ryska journalisten Darya Dugina, dotter till den ryska politiska filosofen Aleksandr Dugin, mördades med hjälp av en bilbomb utanför Moskva.

Washington Post har nu publicerat ett reportage där man förklarar att mordet orkestrerades av Ukrainas inhemska säkerhetstjänst, SBU.

Men mordet är bara en i raden av operationer.

Enligt tidningen har dessa operationer framställts som ”extrema åtgärder” som Ukraina tvingats ta till för att kunna besvara Rysslands invasion.

Men i verkligheten, förklarar tidningen, representerar de en förmåga som Ukrainas underrättelsetjänst utvecklat ända sedan 2014, då en blodig statskupp ledde fram till en ny västvänlig regim i Ukraina. Därefter har Ukraina fått starka band till CIA.

Dylika operationer har, skriver Washington Post vidare, innefattat elitgrupper av ukrainska agenter som formats, utbildats och utrustats i nära samarbete med CIA.

Sedan 2015 ska CIA ha spenderat tiotals miljoner dollar på att utveckla Ukrainas underrättelsetjänster till ”potenta allierade” i kampen mot Ryssland.

Enligt Washington Post har omfattningen av CIA:s inblandning i Ukrainas säkerhetstjänster inte tidigare avslöjats. Men CIA har idag en betydande närvaro i Kiev, förklarar tidningens källor. CIA ska dock inte ha varit inblandade i riktade mord. Ukrainas böjelse för dödliga metoder påstås i stället ha försvårat samarbetet med CIA och CIA-tjänstemän ska även ha ifrågasatt vissa operationer – dock utan att stödet till Ukrainas underrättelsetjänster upphört.

På 20 månader ska SBU och dess militära motsvarighet, GUR, ha legat bakom ett dussintals mord mot bland andra ryska tjänstemän, ”ukrainska kollaboratörer”, en rysk krigsbloggare med flera.

Ukraina använder en ”mördande taktik”, som det uttrycks i artikeln. Men att döda Aleksandr Dugins dotter var ”mycket cyniskt”, säger en högt uppsatt ukrainsk säkerhetstjänsteman till Washington Post. Andra anser dock att hon inte var något oskyldigt offer eftersom hon var dotter till just Aleksandr Dugin, som kallas för ”den ryska propagandans fader”.

Tidningens källor hävdar också att ingen större SBU- eller GUR-operation kan fortgå utan godkännande – ”tyst eller på annat sätt” – från Ukrainas president Volodomyr Zelensky. Detta har tidningen sökt en kommentar på, men utan något svar från en talesman för Zelensky.

Washington Posts artikel bygger på intervjuer med ett stort antal nuvarande och före detta anonyma ukrainska, amerikanska och västerländska underrättelse- och säkerhetstjänstemän.

CIA har inte heller kommenterat uppgifterna.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program