EU:s utrikeschef till media: Glöm inte Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

EU:s utrikeschef Josep Borrell. © Foto: CC-BY-4.0: © European Union 2022– Source: EP

Kriget mellan Hamas och Israel stod högst upp på agendan när EU:s utrikesministrar träffades i Luxemburg på måndagen. Men det är också viktigt att inte glömma Ukraina, förklarade EU:s utrikeschef Josep Borrell för journalister.

Det var i samband med ett möte med EU:s utrikesministrar i Luxemburg på måndagen som EU:s utrikeschef Josep Borrell gav flera kommentarer till media.

Det mesta handlade om Israel och situationen i Gaza.

Enligt Borrell är det viktigaste just nu att få in humanitärt stöd i Gaza.

– Sedan måste vi diskutera den politiska processen. Fredsprocessen har glömts bort för länge. Stormakterna har glömt bort den palestinska frågan och trodde att den skulle lösas på egen hand eller att den inte spelar någon roll. Ja, den spelar roll. Ja, den måste vi jobba vidare med.

Men Borrell nämnde också Ukraina kort.

– Glöm inte Ukraina. Ukraina fortsätter att slåss, sade han.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) deltog i EU:s utrikesministermöte, där ”störst fokus lades på läget i Mellanöstern”, enligt den svenska regeringen.

– Det är viktigt att Israels legitima respons sker i enlighet med folkrätten, säger Tobias Billström i en kommentar. Det humanitära läget i Gaza är allvarligt. För att undvika ytterligare regional eskalering och spridning är det väsentligt att de diplomatiska ansträngningarna intensifieras. På längre sikt behövs också förnyade insatser för en hållbar fred. EU och Sverige ser ingen annan väg framåt än en förhandlad tvåstatslösning.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program