Ukraina är genomkorrupt – och Sverige är på väg åt samma håll

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Det ser inte ljust ut för Ukraina. Motoffensiven misslyckades. Befolkningen decimeras. Den manliga befolkningen slaktas i kriget mot Ryssland. Men redan innan kriget fanns i grunden en genomkorrupt samhällsstruktur. Att bygga upp landet kommer bli mycket svårt eller rentav omöjligt. Ryssland är bara intresserat av vissa utvalda delar, resten – det trasiga konkursboet – kommer väst få hantera. Och det kan få stora konsekvenser. Sverige var länge ett mycket rikare och stabilare land än Ukraina, men nu är Sverige på väg att rasera allt man byggt upp. Allt är på väg att ”mycket snabbt erodera ner till nästan ingenting”, säger Magnus Stenlund om Sverige i Swebbtvs nyhetsanalys.

Ukraina har inte mycket kvar att ge i kriget mot Ryssland. Samtidigt stormar det kring Kievregimen. Man bråkar med Polen och under president Zelenskys besök i Kanada hyllades en SS-veteran i det kanadensiska parlamentet.

Bidenadministrationen kommer dock försöka elda på kriget åtminstone fram till presidentvalet i USA nästa år, förklarar Magnus Stenlund i Swebbtvs nyhetsanalys. En officiell förlust skulle kosta för mycket. Därför måste man hålla kriget kokande i över ett år till.

Detta skulle kunna få Ryssland att slå till mycket hårdare och få till ett militärt slut på kriget. För troligen ser ryssarna hellre Donald Trump som amerikansk president, än Joe Biden. Det är långsiktigt mer fördelaktigt. Samma syn har Kina, bedömer Stenlund.

Kvar står Ukraina – förstört. Ukraina kan rentav ”upphöra som en existerande nation”.

Ukraina var dock inget lyckoland innan kriget.

– Det är ju inte så att ryssarna kommer vilja ta över det här, säger Magnus Stenlund och påpekar att Ryssland bara kommer ta vissa utvalda delar.

– Resten finns det ingen anledning för ryssarna att ta över. Det får EU finansiera så gott de kan. För det kommer vara en mycket stor kostnad att upprusta detta land. Det är en mycket, mycket, mycket lång väg för Ukraina att komma upp till något som de egentligen heller aldrig har varit.

Stenlund har själv varit i Ukraina.

– Jag vet varför det inte fungerar. Det är en så korrupt samhällsstruktur. Man hade ingen rättsstat då och man har det naturligtvis ännu mindre nu.

Och sådant tar lång tid att bygga upp.

Ukraina har inte haft det som till exempel Sverige haft. Det är numera ”ett konkursbo”, påpekar Swebbtvs Mikael Willgert. Att EU vill ta in Ukraina som medlemsstat kommer knappast stärka väst i kampen mot BRICS. Men nu är även Sverige på väg åt samma korrupta håll.

– Vi håller i mycket rask takt på att förstöra det som gjort att vi befinner oss på en så pass mycket högre nivå än Ukraina. Allt är på väg att mycket snabbt erodera ner till nästan ingenting. Sen kommer det ta oss mycket lång tid att återförvärva det, säger Magnus Stelund i Swebbtv.

Se hela programmet:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program