Tyskland tar avstånd från Macrons uttalande – betonar vikten av rätt ”värderingar”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: Germanhound (CC BY-SA 4.0)

Västvärlden är inte så enig längre. Frankrike vill inte bli en amerikansk vasall, men nu rycker Tyskland ut för att rädda relationen till USA. Tyskland vill följa USA, landet som enligt journalisten Seymour Hersh bombade sönder hennes lands energiförsörjning.

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock tog på torsdagen ”avsevärt avstånd” från den franska presidenten Emmanuel Macrons uttalanden om att Europa inte borde dras in som en vasall i USA:s Taiwankonflikt med Kina, enligt Politico.

Det är inte vår konflikt, sade Macron.

Detta möttes av häftig kritik från bland andra dem som ser USA som Europas viktigaste säkerhetsallierade, påpekar Politico.

”Anmärkningsvärt och dåligt tajmat av Macron”, har SVT rapporterat om hans uttalande.

Uttalandet har, enligt SVT, ”höjt frågetecken i USA om varför de ska engagera sig i kriget mellan Ryssland och Ukraina om EU inte tänker engagera sig vid en eventuell invasion av Taiwan”.

Men att USA ”hjälper” Europa kan ju uppfattas som en högst märklig slutsats, om nu konflikten i Ukraina är ett amerikanskt proxykrig för att sabba relationen mellan Ryssland och Europa, och om USA bombade sönder Nord Stream, vilket journalisten Seymour Hersh avslöjat.

Men nu rycker alltså Tyskland ut för att rädda relationen mellan Europa och USA.

Enligt den tyska utrikesministern kan EU inte stå likgiltigt inför vad som sker kring Taiwan.

– Vi ser för närvarande hur viktigt det är att ha partners runt om i världen som delar våra värderingar vid vår sida när vi står inför våra egna säkerhetshot. Det är därför det är så viktigt för oss, eftersom vi är sårbara som Tyskland och som Europeiska unionen, att vi inte kan vara likgiltiga för spänningarna i Taiwansundet, säger Annalena Baerbock enligt Politico.

Detta sade hon under en resa i Kina.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program