Tyskland överväger förbud mot nationalistparti – ökar i popularitet

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: Ziko van Dijk (CC BY-SA 3.0)

Nationalistiska Alternativ för Tyskland, AfD, ökar i mätningar i Tyskland. Så nu övervägs ett förbud mot partiet, rapporterar The Telegraph.

Det är i Tyskland som man nu överväger att förbjuda det framgångsrika nationalistiska partiet Alternativ för Tyskland. Detta sedan partiet ökar i mätningarna.

AfD är numera landets näst största parti.

Bland annat har Der Spiegel publicerat en ledare med rubriken ”Förbjud konstitutionens fiender!”, där tidningen skriver att: ”AfD har blivit mer och mer radikaliserat. Det är dags att försvara demokratin med skarpare vapen.”

Men det är bara en av flera röster som nu höjs mot partiet.

Det så kallade Tyska institutet för mänskliga rättigheter hävdar till exempel att ”AfD har nått en grad av farlighet att de kan förbjudas enligt konstitutionen”.

Även landets underrättelsetjänst varnar för AfD, och påstår att partiet ”sprider hat”.

Syftet med ett förbud påstås vara att ”försvara demokratin”.

Men att förbjuda partiet i Tyskland är svårt, påpekar The Telepragh, beroende på landets historik av nazister och kommunister som förbjudit politiska motståndare. Tidigare försök att förbjuda Tysklands nationaldemokratiska parti, NPD, stoppades av landets högsta domstol.

Statsvetaren Volker Boehme-Nessler varnar för att försöka förbjuda AfD. Dels tror han inte det kommer gå rent rättsligt, dels tror han bara det kommer göra partiet ännu mer populärt.

– Man kan inte bara förbjuda ett parti som får 20-30 procents godkännande i olika delstater, säger han i MDR.

Enligt den brittiska tidningen är 47 procent av tyskarna för ett förbud och lika många, 47 procent, är emot. Främst är det ”liberala gröna” och människor i västra Tyskland som vill se ett förbud.

”Problemet: Alternativ för Tyskland (AfD) stiger i opinionsmätningarna och rankas nu som det näst största partiet i Tyskland. Lösningen: Tyskland debatterar att förbjuda partiet”, skriver Glenn Diesen, professor i politisk ekonomi, sarkastiskt på X.

”Hur försvarar man demokratin? Lyssnar på folket? Låter dem utöva sin rösträtt? I Europa försvarar man tydligen demokratin genom att förbjuda sin politiska opposition”, skriver en annan användare på X.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program