Bolton: Ukrainas misslyckade offensiv är västs fel

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

John Bolton. © Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

Ukrainas misslyckade offensiv mot Ryssland beror på en ”tveksamhet” från väst. Det hävdar John Bolton i en artikel i Wall Street Journal. Bidenadministrationen är ”förlamad av rädsla” för vad Ryssland kan göra, skriver han.

Självaste John Bolton, USA:s tidigare nationella säkerhetsrådgivare, varnar nu för att västvärldens strategi i Ukraina inte fungerar.

Enligt Bolton är det inte Ukraina som är problemet, utan västs ”tveksamhet”, som i sin tur beror på ”framgångsrik avskräckning” från Kreml, menar Bolton.

”Ukrainas offensiva misslyckanden och Rysslands defensiva framgångar delar en gemensam orsak: den långsamma, vacklande, icke-strategiska försörjningen av militärt bistånd från väst. Debatterna om huruvida man ska leverera detta eller det vapensystemet, den eviga rädslan för att Ryssland kommer eskalerar till ett krig mot Nato, och enstaka kärnvapenskrammel i Kreml har ingjutit en förlamande försiktighet i västerländska huvudstäder. Även om Storbritannien under Boris Johnson inte avskräcktes, har Nato verkat ovilligt att uppfylla sitt åtagande att återställa Ukrainas fulla suveränitet och territoriell integritet”, skriver han i WSJ.

Ukrainas oförmåga att uppnå stora framsteg i kriget, som Bolton uttrycker det, beror på att Bidenadministrationens strategi endast syftar till att avvärja rysk erövring.

Den nuvarande strategin försenar bara ett nederlag.

Vidare anser John Bolton att västvärlden måste ompröva sin sanktionspolitik kraftigt. För den har inte heller fungerat, och det gäller inte bara sanktionerna mot Ryssland. Att proklamera sanktioner är bra PR, förklarar Bolton i sin artikel, men att verkställa dem är betydligt svårare. Han kräver därför en ”massiv översyn och uppgradering” av västvärldens sanktionssystem.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program