”Tvätta pengar” – Assange avslöjade vad maktelitens krig handlar om

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Julian Assange. © Foto: Romina Santarelli/Ministerio de Cultura de la Nación Argentina (CC BY-SA 2.0)

Wikileaks-grundare och journalisten Julian Assange avslöjade USA:s ”statsbrottslighet”. Därför är han nu utsatt för ett ”politiskt motiverat åtal”, sade hans fru Stella Assange, i samband med Assanges ”sista försök” att slippa bli utlämnad till USA.

För sådär 15 år sedan var Julian Assange ett stort namn i världen. Han var en superstjärna. Men när han vände sig emot ”eliterna” i väst och avslöjade krigsbrott, vände allt.

2012 fick Assange fly in på Ecuadors ambassad i London. Där satt han instängd till 2019, då Ecuador plötsligt återkallade hans asyl. Därefter har han suttit inlåst i högsäkerhetsfängelset Belmarsh i London, samtidigt som USA har försökt få honom utlämnad.

Julian Assanges hälsa har blivit sämre och sämre. Och i mainstream-media har han nästan bortglömd. ”Minns du Julian Assange?”, skriver Svenska Yle i en artikel på tisdagen.

Nu är han alltså uppe i rätten igen. Han och hans jurister försöker stoppa USA:s arresteringsorder, och om han vinner denna gång kommer han bli frisläppt, enligt Yle.

USA anklagar honom för spioneri och dataintrång.

– Vad händer när man avslöjar statsbrottslighet? USA bedriver ett politiskt motiverat åtal mot en journalist för att han avslöjade dem begå brott, sade Assanges fru, juristen Stella Assange, i ett tal utanför domstolen på tisdagen.

– Wikileaks har använts som bevis i Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna och andra utländska domstolar för att avslöja statsbrottslighet. USA missbrukar sitt rättssystem för att jaga och åtala, och skrämma er alla. Vad som står på spel är att kunna publicera sanningen och avslöja brott som begås av stater.

– Landet som försöker få honom utlämnad planerade för att mörda honom, fortsatte Stella Assange. Ni vet vad som står på spel här. Ni förstår vad det här handlar om. Det handlar om er, om oss, om allmänhetens rätt att få veta. Det handlar om rättigheten att få tala fritt utan att hamna i fängelse och bli jagad och terroriserad av staten.

Innan han blev instängd klargjorde Julian Assange bland annat att västvärldens krig egentligen är ett sätt att tvätta pengar. Krigen är ett resultat av lögner och media, enligt Assange.

Så här sade han i ett tal i London 2011 (se hela talet HÄR):

– Det finns inget samhälle längre. Vad som finns är en transnationell säkerhetselit som är upptagen med att skära upp världen med hjälp av dina skattepengar… Vi måste bilda våra egna nätverk av styrka och ömsesidighet, som kan utmana krafterna och självintressena hos krigshetsarna i detta land och andra, som hand i hand skapat en allians för att ta pengar från Förenta staterna, från alla Nato-länder, från Australien och tvätta dem genom Afghanistan, tvätta dem genom Irak, tvätta dem genom Somalia, tvätta dem genom Jemen, tvätta det genom Pakistan och tvätta dessa pengar i människors blod.

Så här sade han samma år om Afghanistankriget:

– Målet är att använda Afghanistan för att tvätta bort pengar från USA:s och Europas skattebaser genom Afghanistan, och tillbaka ner i händerna på en transnationell säkerhetselit. Målet är ett ändlöst krig, inte ett framgångsrikt krig.

Även Ukrainakriget har av flera utpekats som en gigantisk penningtvätt.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program