Turkiet stänger tills vidare dörren för svenskt Nato-medlemskap

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: Maurice Flesier (CC BY-SA 4.0)

Om inte Sverige vidtar rätt åtgärder mot kurder och deras politiska demonstrationer i Sverige kommer det inte bli något svenskt Nato-medlemskap. Detta upprepar nu Turkiet, efter en uppmärksammad PKK-demonstration i Stockholm, där en docka av Turkiets president hängdes i fötterna utanför stadshuset.

Det verkar inte gå bättre för Sveriges försök att bli medlem i Nato. Snarare tvärtom.

Mycket sämre.

Under onsdagen hängdes en docka föreställande Turkiets president Erdogan upp vid stadshuset i Stockholm. Dockan hängdes upp och ned, för att likna Italiens diktator Benito Mussolini.

Händelsen fick till slut den svenska regeringen att reagera.

”Regeringen värnar om en öppen debatt om politiska val, den förkastar starkt hot och hat riktade mot politiska företrädare. Porträtteringen av en avrättad vald president utanför stadshuset är bedrövlig”, skriver utrikesminister Tobias Billström (M) på Twitter.

Turkiets reaktion lät inte vänta på sig.

– PKK lägger en sprängladdning för Sveriges medlemskap i Nato. Om den svenska regeringen inte reagerar på lämpligt sätt på sådana handlingar kommer vi inte ge det svar som Sverige väntar på angående sitt Nato-medlemskap. Så klart och tydligt är det. Sverige måste göra sitt val, säger Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu i TRT enligt Tass.

”Vi fördömer å det starkaste det avskyvärda dådet mot vår president i Stockholm, Sveriges huvudstad. Vi förmedlade vår reaktion och förväntningar till de svenska myndigheterna. Att ta konkreta steg är ett krav i lagen och vårt avtal. Återigen säger vi tydligt: Om inte terroristorganisationernas verksamhet stoppas är det inte möjligt för Nato-medlemskapsprocessen att gå framåt”, skriver Erdogans talesman Ibrahim Kalin på Twitter.

I söndags sade Sveriges statsminister Ulf Kristersson att det är omöjligt att fullfölja Turkiets alla krav. Sveriges regering kan och vill inte heller göra det.

Under december avslog regeringen Turkiets begäran om utlämningar av fyra turkiska medborgare, enligt SVT.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program