Turkiet kan gripa in mot Israel

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

USA och Turkiet är två stora Nato-militärer. Men de står på olika sidor i Mellanösternkonflikten. Om konflikten eskalerar ytterligare är det tänkbart att Turkiet ”griper in mot Israel”, säger analytikern Stig Berglund till Swebbtv Nyheter.

USA står på Israels sida. Turkiet står på palestiniernas sida. Båda länderna har stor militär styrka – och är Natomedlemmar.

Hur kan detta påverka relationerna inom Nato?

– Den här relationen präglas av ett stort ömsesidigt missnöje, säger Stig Berglund till Swebbtv Nyheter. För USA är Turkiet olydigt och opålitligt, och för Turkiet är västs historia och agerande i Mellanöstern en ständig källa till irritation. Och Turkiet är sedan några år på ordentlig med kant med Israel, från att ha stått varandra nära.

– (Turkiets president) Erdogan vill gärna återskapa det Osmanska imperiet, som rådde i Mellanöstern och halva Balkan. Dessutom bygger man nu snabbt upp relationerna med de andra staterna i Centralasien till irritation för USA som vill öka sitt inflytande där.

Enligt Berglund är det inte uteslutet att Turkiet går in i strid mot Israel.

– Skulle Israel gå till omfattande anfall mot Hizbollah eller Syrien är det tänkbart att Turkiet, som har Europas starkaste armé, griper in mot Israel, säger han. Tänk också på att Iran och Turkiet lagt ner sin urgamla fiendskap och börjat samarbeta.

– Turkiet kan ju låta Iran sköta det här med hjälp och understöd.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program