Trump nomineras till talman i representanthuset

© Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

Det längsta talmansvalet på 164 år fortsätter. Och nu har den förra presidenten Donald Trump nominerats att bli talman representanthuset. Under hans tid som president frodades ju landet, påpekade kongressledamoten Matt Gaetz i kammaren.

Det råder nytt kaos i den amerikanska politiken.

Republikanerna vann höstens mellanårsval, vilket innebär att man har en majoritet i kammaren. Men att ersätta Demokraternas talman Nancy Pelosi går inget vidare.

Det har nu gjorts elva försök att få fram en ny talman i representanthuset. Men det lyckas inte.

Kevin McCarthy får inte ihop de 218 röster som krävs, skriver TT. Han får bara 200. Det är det längsta talmansvalet på 164 år, enligt nyhetsbyrån.

Detta på grund av splittringen inom det republikanska partiet.

Under den elfte omröstningen på torsdagen valde republikanen Matt Gaetz, en av dem som leder ”upproret” i partiet, att nominera ex-presidenten Donald Trump.

– När Donald Trump var president sänktes skatterna, regleringar togs bort, det fanns energi i överflöd, lönerna steg, kapitalet återvände från utlandet för att finansiera våra medborgares drömmar och ambitioner, och ekonomin skrällde. Vilken kontrast jämfört med vad vi fått se från den nuvarande administrationen!, sade Gaetz.

– Så jag nominerar Donald Trump som talman i representanthuset.

Trump satte det amerikanska folket och inte makteliten först, påpekade han.

– Han är den första president under min livstid som inte startade nya krig.

Med McCarthy som talman skulle det inte bli någon skillnad, enligt Gaetz.

– Det skulle bara bli ”business as usual”.

Lyssna på Matt Gaetz tal HÄR.