Döda människor ska komposteras – bättre för ”klimatet”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv Bildarkiv

Så kallade ”gröna begravningar” blir allt mer populära. Genom att hantera döda människor som ”hushållsavfall”, som kritiker uttrycker det, kan man hjälpa till att förhindra klimatförändringar, påstås det. Nu har ytterligare en amerikansk delstat godkänt ”mänslig kompostering” i stället för traditionella begravningar, uppger BBC.

Det är den amerikanska delstaten New York som nu har godkänt så kallad mänsklig kompostering, eller ”naturlig organisk reduktion”.

Ja, det är vad det låter som.

Efter man dör så ska kroppen förvandlas till jord.

Detta påstås vara ett mer miljövänligt alternativ jämfört med begravning eller kremering.

Den döda kroppen stängs in i ett slutet kärl tillsammans med material som träflis, alfalfa och halmgräs, vilket gör att kroppen bryts ner av mikrober.

Förslaget godkändes förra lördagen av New Yorks demokratiska guvernör Kathy Hochul.

Men New York är inte den första delstat i landet som godkänt processen. Tidigare har fem andra delstater gjort samma sak. Först ut var Washington, 2019.

Enligt BBC säger ett av företagen som utför processen att den kan spara upp till ett ton kol jämfört med om man skulle kremera kroppen eller ha en vanlig begravning. Detta påstås vara bra eftersom ”koldioxidutsläpp” orsakar klimatförändringar.

”Traditionella begravningar som involverar en kista förbrukar också trä, mark och andra naturresurser”, påpekar BBC.

– Ett stort steg för grön dödsvård tillgänglig i hela landet, säger ett av de företag som erbjuder mänsklig kompostering om New Yorks besked till tidningen New York Post.

Men alla gillar inte den nya lagstiftningen. Katolska biskopar påpekar att människor inte borde hanteras som ”hushållsavfall” efter att de dör.

2020 rapporterade TT att intresset för mänsklig kompostering är ”stort” även i Sverige.

– Det ligger lite i tiden, sade Ulf Lernéus, pressansvarig på Sveriges auktoriserade begravningsbyråer, till nyhetsbyrån.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program