Trubbel i Nato: Stoltenberg vill lämna – Biden ber honom stanna

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Jens Stoltenberg. © Foto: Swadim (CC BY-SA 4.0)

Jens Stoltenberg vill inte sitta kvar som chef för den USA-ledda militäralliansen Nato, som spelar en central roll i proxykriget i Ukraina. Men nu ska Joe Biden ha bett honom sitta kvar, rapporterar NRK, eftersom det inte går att hitta en ersättare.

Jens Stoltenberg har sagt att han avgår som Nato-chef i höst. Han vill alltså lämna mitt i det brinnande proxykriget i Ukraina, vars motoffensiv inte verkar gå särskilt bra.

Men att hitta en ersättare är inte så lätt.

Igår rapporterade TT att trycket på Stoltenberg ökar för att få honom att stanna kvar på posten. Det finns nämligen ”ingen given kandidat” som ännu stigit fram, enligt nyhetsbyrån. Tysklands försvarsminister Boris Pistorius säger att han är för en förlängning, eftersom organisationen inte kan fortsätta utan en generalsekretare, påpekar han.

Stoltenberg har lett den kontroversiella militäralliansen sedan 2014, och har personligen ingen avsikt att fortsätta.

– Jag säger exakt samma sak som jag sagt hela tiden, förklarade han för journalister på torsdagen. Jag har ingen avsikt att söka förlängning.

Nu kommer dock nya uppgifter om att USA:s president Joe Biden bett Jens Stoltenberg sitta kvar som Nato-chef i ytterligare ett år, rapporterar NRK på fredagen. Enligt den norska tidningen har det inte varit möjligt att hitta en ersättare med tillräckligt stöd i alla länder. Stoltenberg ”måste” därför vara kvar, tycker Biden. Förlängningen skulle i så fall troligen gälla till nästa vår.

Stoltenberg upprepade sin egen ståndpunkt på fredagens pressträff.

– Jag har sagt gång på gång att jag inte söker förlängning. Jag har ingen annan plan än att avsluta mitt arbete här när det tar slut i höst och det är vad jag sagt ett tag nu.

Se:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program