Dubbla budskap från Ukraina om förväntad rysk aggression

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den ukrainska regeringen och underrättelsetjänsten påstod i november att Ryssland troligen planerade en offensiv i början av nästa år. Nu säger chefen för den nationella säkerhetstjänsten, Oleksij Danilov, att den ryska styrkeuppbyggnaden inte är särskilt spektakulär.

Ända sedan november har det rått en upphetsad stämning, detta till följd av spekulationer om en potentiell rysk offensiv djupt in på ukrainskt territorium. USA, EU, Ukraina och flera NATO-länder har varnat för att Ryssland planerar en offensiv mot Ukraina. Nu menar däremot chefen för den nationella säkerhetstjänsten, Oleksij Danilov, att den ryska mobiliseringen vid gränsen inte är särskilt mycket att fästa vikt vid.

– Vi anser inte det vara en stor ökning, säger Danilov till AFP.

Tidigare har det målats upp en bild av att Ryssland har genomfört omfattande truppförstärkningar och att ett anfall var mycket troligt. Swebbtv:s säkerhetspolitiska expertkommentator, analytikern Stig Berglund, har tidigare sagt till Swebbtv Nyheter att ett anfall är osannolikt eftersom riskerna är omfattande.

– Det är mycket risker med det här, det är inte så att det skulle bli något litet krig mellan markstridskrafter i Ukraina som böljar framåt och tillbaka. Det skulle blixtsnabbt få andra konsekvenser, menar Berglund.

Även Carolus Löfroos som varit Ukraina-frivillig under kriget i Donbass menar att det inte finns något att vinna på en fullskalig offensiv från ryssarna..

– Jag tror inte ryssarna kommer göra någonting. De borde inte göra någonting, för de har ingenting att vinna på det. Det kommer kosta dem mycket mer än det gjorde 2014 och vinsten blir densamma eller sämre, menar Löfroos.

Den ukrainska armén har också blivit bättre enligt Löfroos och det utgör således ett stort hinder för Putin och Ryssland.

– Under kriget på Krim och Donbass 2014 hade de i praktiken ingen armé, allt var så eftersatt och allt ledarskap var så uselt. Nu har de en armé, den är fortfarande svag i västerländska mått mätt men den existerar mer än på pappret, påpekar Löfroos.

Ryssarna har visat vid flera tillfällen att de snabbt kan förflytta hundratusentals soldater och mängder med materiel över stora avstånd mycket snabbt. Vilket innebär att de rent teoretiskt kan mobilisera ännu mer trupp vid gränsen relativt snabbt. Danilov menar däremot, enligt AFP, att ryska krigsmakten måste gruppera fram minst en halv miljon soldater med tillhörande tunga vapen för att ha en chans att uppnå en större framgång snabbt. Vilket innebär en fem gånger större koncentration av offensiva förband än vad som är fallet idag.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program