”Totalt nonsens” – Putin om påstådd rysk attack mot gasledning i Finska viken

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Det är rent trams att Ryssland skulle ha varit inblandat i förstörelsen naturgasledningen Balticconnector i Finska viken, säger Rysslands president Vladimir Putin till journalister. Han hävdar att han inte ens kände till att ledningen existerar, eftersom den är så liten.

Nyligen förstördes en gasledning mellan Finland och Estland. Troligen handlar det om en sprängning. Snabbt pekade svenska ”experter” finger åt Ryssland. Ingen annan än Ryssland kan ha haft intresse av att förstöra den, påstods det, precis som efter Nord Stream-bombningen. Det skulle ha varit en hämnd för att Finland gick med i Nato.

Vladimir Putin säger att han inte ens kände till att gasledningen i fråga existerar.

”Finland har inlett en utredning om explosioner på gasledningen Balticconnector, eftersom man tror att den förstördes avsiktligt. De ser ett ryskt spår och tror att det kan vara en hämnd för sprängningarna av Nord Stream”, sade en journalist från Life till Vladimir Putin.

– Totalt nonsens, svarade Putin. För att vara ärlig visste jag inte ens att denna pipeline existerade, eftersom volymen är väldigt liten.

Enligt Vladimir Putin är ledningen, enligt den information han nu fått, inte lika bra skyddad som ryska ledningar. Så det kan ha varit vad som helst som förstörde den, bedömer han, till exempel tekniska saker, en krok, en jordbävning, ett ankare eller någon annan förändring.

Men det finns ett syfte med att skylla på Ryssland, menar Putin.

– [Finlands president Sauli] Niinistö är en kompetent, intelligent man, och han kan inte undgå att inse att sådana uttalanden bara har ett syfte – att dölja den terrorattack som väst begått mot Nord Streams rörledningar och istället avleda uppmärksamheten till detta. Det är vad det handlar om. Snälla, säger den ryska presidenten.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program