Polen kan få vänsterliberalt EU-vänligt styre: ”Slutet på de onda tiderna”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Det kan bli en vänsterliberal, EU-vänlig regering i Polen. Detta efter söndagens parlamentsval i landet. Oppositionsledaren Donald Tusk påstår att de ”onda tiderna” är över. Nationalkonservativa Lag och rättvisa är dock ännu Polens största parti.

Det ser ut som den nationalistiska regeringen i Polen med partiet Lag och rättvisa i spetsen går mot en valförlust i landets parlamentsval i den mening att man inte får egen majoritet.

Detta efter ett massivt stöd till det misslyckade proxykriget i Ukraina.

Oppositionsledaren i Polen är den tidigare EU-toppen Donald Tusk, alltså Europeiska rådets förra ordförande, eller ”Europeiska unionens president”.

Han säger nu att ”det här är slutet på de onda tiderna, det här är slutet på Lag och rättvisas styre”, rapporterar SR Ekot.

Oppositionen, den så kallade Medborgarkoalitionen, kammar hem 248 av parlamentets 460 platser enligt vallokalsundersökningar, uppger TT/SVT.

Ingenting är dock helt klart. Lag och rättvisa är fortfarande landets största parti, och får ensamt cirka 200 platser i parlamentet. Regeringsbildningen kan bli en segdragen historia.

Resultatet i det polska valet kallas för ett ”enormt politiskt skifte i Polen”, enligt SR Ekot.

– Donald Tusk har lovat att reparera de väldigt dåliga relationer som Polen har haft med EU de senaste åren, och även rulla tillbaka de reformer av bland annat rättssystemet som nuvarande regeringspartiet genomfört, säger Ekots utrikeskorrespondent Samuel Larsson i SR.

Därmed kan EU-eliten kanske pusta ur när det gäller den minst sagt besvärliga relationen mellan Warszawa och Bryssel.

Även Ukraina skulle kunna gynnas av valresultatet. Detta eftersom relationen mellan Polen och Ukraina blivit allt kallare, trots Polens principiellt starka stöd i kriget mor Ryssland.

”Det här är vad som händer när man ställer sig på samma sida som Ukraina och den nya världsordningen… Jag är inte glad – allt detta är fruktansvärt för det oskyldiga och konservativa folket i Polen”, skriver en kritisk röst på X.

”VI VANN! Lag och rättvisa är vinnaren av 2023 års parlamentsval”, dundrar Polens premiärminister Mateusz Morawiecki på X.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program