Tony Blair: Västvärldens dominans är över

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Västvärldens dominans går mot sitt slut. Det visar kriget i Ukraina, enligt Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair, uppger Reuters. Kina blir en supermakt som verkar i samarbeta med Ryssland och Iran. Världen kommer bli bipolär eller multipolär. Enligt Blair handlar det om en vändpunkt i historien som kan jämföras med slutet av andra världskriget, men med en stor skillnad: att västvärlden inte är triumferande.

Ukrainakriget visar att västvärldens dominans är på väg att ta slut. Samtidigt kommer Kina bli en supermakt som samarbetar med Ryssland.

Det säger nu Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair.

Och detta blir en av de största brytpunkterna i modern tid, menar han.

– Vi närmar oss slutet av västerländsk politisk och ekonomisk dominans, sade Tony Blair under en föreläsning enligt Reuters. Världen kommer bli åtminstone bipolär eller möjligen multipolär.

Men den största geopolitiska förändringen står Kina för, inte Ryssland, enligt Blair.

Däremot kommer Ryssland vända sig bort från väst och samarbeta med länder som Kina och Indien. Kina kommer även samverka med Iran, tror han.

Det som skett under kriget i Ukraina innebär också, förklarar Blair, att Kina kan väntas agera mer självrådande och på ett sätt som väst inte kan kontrollera.

Men västvärlden får inte låta Kina blir starkare militärt, betonar han. Därför bör väst öka sina så kallade försvarsutgifter och ”behålla militär överlägsenhet” samt vara förberedd på ”alla eventualiteter eller typer av konflikter och i alla områden”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program