Tidigare SVT-journalisten: ”Svenskar är ett konsensusfolk” – styrs av känslor inte förnuft

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Om man inte är krigshetsare och inte vill elda på Ukrainakriget kan man förlora sitt jobb. Det har journalisten Chris Forsne fått erfara, berättar hon i Swebbtv.
– Alla vill, mitt under brinnande krig, plötsligt ansluta sig till Nato, utan att det föregås av en inhemsk diskussion eller möjlighet till kunskap för allmänheten. De vet inte vad det innebär i längden, säger journalisten.

Det är i ett nytt avsnitt av Swebbtvs Fjärde Statsmakten som journalisten och tidigare SVT-programledaren Chris Forsne bland annat berättar hur hon fick lämna ett jobb på grund av åsikter om Ukrainakriget som hon uttryckt i en Facebook-tråd.

Hon hade inte samma uppfattning som sin uppdragsgivare, vilket kostade henne uppdraget.

Chris Forsne målar upp en skrämmande bild av Sverige.

I Sverige har en ”väldigt militant grupp” dominerat den så kallade Ukrainadebatten, påpekar hon.

– Jag ser detta som en del av cancelkulturen och ännu mer förenad med en form av Mccarthyism. Man är ju inne och undersöker. Jag var inte anställd. Men man är inne och försöker kartlägga en människas åsikter i olika frågor som över huvud taget inte har med min yrkesutövning att göra, förklarar Chris Forsne i Swebbtv.

– Jag är säkert inte unik utan jag tror att detta pågår i hög grad. Du nämnde Nato-frågan. Jag tycker Nato-frågan har blivit behandlad helt förskräckligt i Sverige. Jag är tillräckligt gammal för att ha vuxit upp i ett Sverige där jag varit stolt över att vi varit alliansfria. Vi skulle vara alliansfria. Jag reste mycket som journalist och alla såg upp till Sverige och respekterade Sverige vare sig man var politiker eller affärsman. Sverige var en form av förebild. Och när vi då ska ändra på flera hundra år av försvarspolitik, som det faktiskt handlar om, så går vi rakt in. Jag vet inte vad som har fått Socialdemokraterna att byta sida så fort. Alla vill, mitt under brinnande krig, plötsligt ansluta sig till Nato, utan att det föregås av en inhemsk diskussion eller möjlighet till kunskap för allmänheten. De vet inte vad det innebär i längden.

Tidigare var ett svenskt pass något tjusigt att visa upp. Men nu kan detta vara permanent borta. Enligt Chris Forsne har Nato-frågan behandlats på ett ”väldigt oansvarigt” sätt i Sverige.

– Beundran för Sverige finns inte längre.

Och Ukrainakriget är egentligen ett ”proxykrig” där inte bara Ryssland utan även Nato och USA spelar en central roll, menar hon.

– Detta är i hög grad drivet av USA. Jag tycker att detta måste vi nyansera när vi nu talar om att vi vill in i Nato.

Sverige som samhälle präglas av ett sjukligt flockbeteende där folk följer den ena etablerade åsikten efter den andra. Svenskarna är konflikträdda, jämfört med till exempel danskar.

– Jag tycker cancelkulturen och Mccarthyismen ligger väldigt nära inpå varandra. I lönndom försöker man straffa människor som inte helt och hållet följer den här oskrivna och osagda regeln om vad vi ska tänka i varje ögonblick, säger Chris Forsne i Swebbtv.

– Svenskarna är ett konsensusfolk. I Sverige är det känslor inte förnuft som styr.

– Vi har inte ens en diskussion, utan slagträn i form av känslomässiga utfall.

Se hela programmet:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program