”The Great Reset” – hård kritik mot regeringens nya övervakningssamhälle

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Nu vill regeringen genomföra en ”kameraoffensiv” i Sverige för att få stopp på den skenande kriminaliteten i Sverige. Man vill dels ha fler övervakningskameror, dels att nuvarande kameror kan användas på ett mer effektivt sätt. Regeringen vill att det ska finnas 2.500 kameror vid utgången av 2024. Det är en femdubbling sedan regeringsskiftet.

Invandringen skulle göra Sverige rikare. I stället fick vi enorma kostnader och en skenande gängkriminalitet som kraftigt domineras av invandrare. Cirka 95 procent av gängkriminella i Stockholm har invandrarbakgrund. 100 procent av gängledarna är invandrare, enligt en granskning i Expressen 2020.

SD-ledaren Jimmie Åkesson framhävde nyligen i en debattartikel i Expressen att ”den senaste tidens eskalerande gängvåld till hundra procent beror på migrationen”.

Likaså ökar kontrollsamhället – kraftigt.

Den grova brottsligheten skenar ju och ingenting politikerna gör fungerar. September i år var den dödligaste månaden någonsin, ända sedan polisen började räkna skjutvapenvåld.

På tisdagen meddelade därför regeringen nya påstådda åtgärder, en ”kameraoffensiv” över landet. Bland annat vill man slopa tillståndskravet för kommuner och regioner vid kamerövervakning på allmänna platser. På detta sätt ska kameraöverkningen bli mer effektiv.

Även polisen ska få utökade möjligheter till kameraövervakning. Frågan kommer snabbutredas.

Bland annat vill man att polisen ska få tillgång till ansiktsigenkänning för att kunna identifiera kriminella. Man vill också se en automatisk avläsning av registreringsskyltar samt att polisen ska få ta del av material från andras kamerabevakning, exempelvis från vägkameror eller från kommunernas och regionernas kameror.

– Här handlar det om att titta på vilka lagstiftningsändringar som behövs i den här delen, sade Katja Nyberg (SD) på en pressträff på tisdagen.

Ansiktsigenkänning ska bedrivas med AI-teknik.

– I denna del handlar uppdraget om att se vilket utrymme som finns enligt bland annat EU-rätten för att kunna utöka användandet av ansiktsigenkänning, sade Nyberg.

Polisen ska även få utökade möjligheter till drönarövervakning.

Regeringen vill se 2.500 kameror i stället för 1.600 vid utgången av 2024, vilket innebär en femdubbling av kameror sedan regeringsskiftet.

– Vad det i grund och botten handlar om är att se till att få en helt annan och bredare användning av kameror som redan sitter uppe, sade justitieminister Gunnar Strömmer (M) på pressträffen. Någon har beskrivit det som att vi har många kameror längs våra vägar ägnade att påföra medborgarna skatt men de får inte användas på ett effektivt sätt för att förhindra grov brottslighet, och det vill vi komma åt nu med det här reformgreppet.

– Det handlar också om att få fullt genomslag för teknik som redan finns, fortsatte Strömmer. Väldigt konkret: Nya polisbilar har kameror som har möjlighet att göra en automatisk avläsning av registreringsnummer men det finns rättsliga oklarheter i hur man får använda det materialet. Det betyder att vi inte får full användning, fullt genomslag, av redan befintlig teknik. Allt det här är väldigt angeläget att ta ett grepp om.

Men kritiken i sociala medier är inte nådig.

”Mer kameraövervakning är vägen till individens frihet. Ungefär som att mer vapen är vägen till fred”, skriver en person på X.

”2024 blir 1984”, skriver en annan.

”Detta kan inte accepteras. Helt enligt plan för The Great Reset, ett avskaffande av demokratin”, heter det också.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program