Swebbtv listas överst i FOI/Säpo-rapporten – ett slagträ som kan tysta altmedia: ”Fascistiskt beteende”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den omtalade rapporten ”Rutten demokrati” från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, som gjorts på uppdrag av Säkerhetspolisen, är oroväckande. Den kan nämligen användas som ett ”slagträ” av andra krafter för att tysta fria, alternativa medier. Detta diskuterar Mikael Willgert och Magnus Stenlund i veckans nyhetsanalys.
– Det är en 263 sidor lång konspirationsteori om de fria medierna, säger Willgert.

Det är i veckans nyhetsanalys som Mikael Willgert och Magnus Stenlund bland annat diskuterar den omtalade Säpo/FOI-rapporten, som angriper alternativmedier.

Willgert har även kommenterat rapporten i en ledare HÄR.

Rapporten, som gjorts av Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, på uppdrag av Säpo, heter ”Rutten demokrati – Konspirationspropaganda, rasism och våld”, och listar Swebbtv överst av alla alternativmedier.

”De organisationer och nätverk som skildras i rapporten har som målsättning att avskaffa eller underminera det liberaldemokratiska statsskicket”, påstås det i rapporten.

Mikael Willgert beskriver studien som väldigt konstig, ovetenskaplig och svamlig. Den framhäver bland annat ”antisemitism” och ”islamofobi” som jättestora frågor, vilket han har svårt att förstå.

– De pratar om att de fria medierna hotar statsskicket i Sverige, och då pratar de om det liberaldemokratiska statsskicket, säger Willgert. Inte demokrati, utan liberaldemokrati.

Enligt Magnus Stenlund präglas rapporten av ”begreppsglidning”. Man gör särskilda definitioner av ord för att rapporten ska kunna ”hänga ihop och få något slags linje”.

– Det handlar väldigt mycket om hur de väljer att definiera ord, säger Stenlund och jämför med hur definitioner som ”pandemi” och ”vaccin” ändrades för att driva igenom covidhysterin.

– Det hade inte fungerat med de mallar man hade tidigare.

– Hela den här skriften är ju ett missbrukande av Totalförsvarets ställning, att ha en så här förvanskad rapport, säger Mikael Willgert.

Bakom rapporten finns ett motiv att ”föra ut en felaktig föreställning, något som inte är sant, och det är precis vad den här rapporten är exempel på”, förklarar Magnus Stenlund.

Det är alltså propaganda, ett begrepp som studien själv tar till.

Rapporten använder även ordet ”fascism” på ett ”groteskt” sätt, påpekas det i nyhetsanalysen. Fascism likställs med nationalism. Enligt Stenlund påminner globalisternas idéer om samverkan mellan stat och företag mer med fascismen än nationalismen.

Vidare talar studien om hur ”aktörer som strävar efter att krossa den demokratiska samhällsordningen” gör det på olika sätt däribland genom ”propagandabudskap som går ut på att demonisera och avhumanisera politiska fiender”.

Sätten beskrivs i olika steg, nivåer.

– Ett av stegen var att man skulle demonisera sina motståndare, säger Mikael Willgert. Och jag tycker att i stort sett alla steg som beskrivs, passar väldigt bra in på den här rapporten. Det här är ju ett uttryck för ett fascistiskt beteende. Man kan ju inte ta det här på allvar. Men det är ändå oroande att Totalförsvaret utnyttjas för att smutskasta de fria medierna. Swebbtv nämns ju först bland de fria medierna. Om det beror på att vi är mest framträdande eller vad det beror på, vet jag inte. Men det här kan ju användas som ett slagträ, där (till exempel) någon riksdagsman säger att FOI har kommit fram till att de här medierna verkligen inte borde få finnas.

– Den här typen av rapport är ett väldigt, väldigt farligt möjligt effektivt verktyg för att driva på olika former av lagstiftningsåtgärder, säger Magnus Stenlund.

Mikael Willgert rekommenderar folk att bläddra igenom rapporten.

– Det är en 263 sidor lång konspirationsteori om de fria medierna, påpekar han.

Se hela programmet:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program