Sveriges största äggproducent eldhärjad – 100.000 höns befaras döda

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Så många som 100.000 höns kan dött i samband med att ett hönsstall tillhörande Cedergren, som uppges vara Sveriges största äggproducent, brann på fredagen. Elden var mycket kraftig och vattenbombades från luften, uppger SVT Småland.

Det var i går morse som ett av äggproducenten Cedergrens hönsstall i Fliseryd i småländska Mönsterås brann.

Branden var mycket kraftig och vattenbombades från luften av två helikoptrar. Spridningsrisken var också stor eftersom flera olika stall ligger så nära varandra.

Totalt hade räddningstjänsten ett tjugotal enheter på plats och ett 40-tal personal från fem kommuners räddningstjänster arbetade med att släcka branden.

– Det är spridningsrisk på två håll, för de är bara några meter emellan, sade Magnus Skyttemo, vakthavande befäl på räddningstjänsten Sydost, till TT under fredagen.

Inte förrän vid 18-tiden på fredagen var branden, som ska ha startat i ett gödselsutlastningstorn i anslutning till hönsstallen, under kontroll. Men djuren i stallet gick inte att rädda.

På fredagskvällen rapporterar SVT Småland att 100.000 höns kan ha dött i branden.

Samtidigt har polisen upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet. Man har i nuläget ingen misstanke om att så är fallet men man vill kunna utreda händelsen ordentligt.

– Anmälan om allmänfarlig vårdslöshet är upprättad för att vi ska kunna utreda om något felaktigt gjorts som resulterat i branden, säger polisens presstaleskvinna Evelina Olsson till SVT.

I slutet av maj rapporterade Swebbtv Nyheter om att 20.000 värphöns brunnit inne i en stor ladugårdsbrand på Gotland. Den händelsen rubricerades som mordbrand.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program