”Svensk hjärntvätt på export” – Sveriges sanningsministerium i Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den svenska Myndigheten för psykologiskt försvar har arbetat i det ”dolda” i Ukraina sedan 2022, rapporterar SVT. Man medverkar i ett ”informationskrig mot Ryssland”, skriver nyhetskanalen.

Svenska Myndigheten för psykologiskt försvar, eller ”sanningsministeriet” som det också kallas, befinner sig nu i Ukraina.

Den svenska myndigheten, som inrättades den 1 januari 2022, har bland annat arbetat med ”rådgivning kring att identifiera vad som är och inte är rysk desinformation”.

Myndigheten ska alltså bestämma vad som är sant och inte sant, men man bedyrar att man inte sysslar med något ”fulspel”.

Enligt SVT så har MPF sedan februari 2022 arbetat i det ”dolda” i Ukraina. Myndigheten ”bidrar i informationskrig mot Ryssland”, som nyhetskanalen uttrycker det.

Regeringsuppdraget handlar om att ”öka den samlade ukrainska psykologiska försvarsförmågan”.

– Vi utbildar och övar ukrainska myndigheter i hur man slåss på informationsarenan , säger Mikael Tofvesson, operativ chef på MPF, till SVT.

Enligt Tofvesson bedriver Ryssland propaganda och psykologiska operationer samt ett ”informationsförtryck” mot befolkningen i de områden som man tagit. MPF arbetar därför i dessa områden med att ge en ”motbild”, hävdar han.

– Hur kommunicerar man till den egna befolkningen när de är under en annan stats förtryck?

”Svensk hjärntvätt på export”, skriver en användare på Twitter om MPF:s arbete i Ukraina.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program