Sveriges krigshetsande politiker har skapat hotet de nu varnar för

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Utan Nato-ansökan och det ”farliga” militäravtalet med USA hade situationen i Sverige och Nordeuropa varit betydligt mer stabilt än vad det nu är. Sveriges regering påstår plötsligt att det kan bli krig i Sverige. Problemet är bara att det är våra egna politiker som skapat den riskfyllda situation vi nu har. De kan själva skapa kriget de varnar för.

Vad håller egentligen Sveriges ministrar och ÖB på med? Varför pratar de om att det kan bli krig i Sverige och får det att låta som att det bara är en tidsfråga innan så sker?

Uttalandena har skrämt upp barn i landet, enligt Bris.

Många svenskar uppfattar nog politikernas krigsprat som överdrivet. Samtidigt ska man inte heller ta lätt på det, eftersom det handlar om makthavare som kan skapa kriget de pratar om.

– Den här avsikten, det här sättet att prata ska vi ta på allvar just därför att de här personerna har en tendens att påverka situationen, säger Magnus Stenlund i Swebbtvs senaste nyhetsanalys.

– Man kanske skapar detta krig?, inflikar Mikael Willgert.

– Ja. Det är precis det man gör, fortsätter Magnus Stenlund. Vi har ju redan konstaterat att om de hade låtit bli att göra de saker som de gjort, om de hade låtit bli att genomföra en Nato-ansökan, avtalet med USA och så vidare så hade situationen här upp i norra Europa varit betydligt mer stabil. Vi hade fortfarande varit ute ur rampljuset på ett sätt som hade varit betydligt mindre riskfyllt och dragit betydligt mindre intresse från Rysslands sida på oss.

Vad är det då politikerna kan hitta på för att öka krigsrisken? Till exempel att skicka 800 svenska soldater till Baltikum, påpekar Stenlund. Och det är ju precis vad regeringen tänker göra.

– Det är ett sätt att höja insatserna, att vi har Sverige på plats, säger Stenlund. Är Sverige inte på plats är det en lokal konflikt. Men är Sverige på plats kan detta mycket lättare sprida sig till oss.

Kriget kan också börja med en ”false flag”-attack. Sedan kan det bli en amerikansk upptrappning med de 17 svenska militärbaser som regeringen gett USA obehindrad tillgång till.

Man ska komma ihåg, påpekar Magnus Stenlund, att de neokonservativa makthavarna i USA ”har ingen back utan går bara framåt”.

– Och vi har i Sverige en mycket, mycket lydig trupp, som följer deras anvisningar på ett sätt som är kusligt, säger han.

Sveriges politiker beter sig häpnadsväckande oansvarigt med sin krigshets och sticker ut jämfört med till exempel Finland. Där pratar man inte så här.

Se hela programmet:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program