Sveriges försenade medlemskap försvagar Nato

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: Julo (public domain)

Sveriges fördröjda medlemskap i Nato kan få allvarliga påföljder för hela den USA-ledda militäralliansen. Det varnar nu finländska så kallade experter för i SvD.

Att Turkiet och Ungern fortsätter sätta käppar i hjulet för Sveriges medlemskap i Nato kan få allvarliga konsekvenser för hela krigsalliansen, menar nu finländska försvarsexperter.

Om medlemskapet dröjer månader eller år skulle det sabotera för alliansens möjlighet att planera och samverka i norra Europa.

Sverige kommer inte heller kunna få relevant information från Nato. Att planera för ett eventuellt krig eller kris är lättare att göra i fredstid.

Ju längre Sverige hålls utanför, ju mer förstör det för Nato.

– I sådana fall blir det krångligare att planera lika djupgående som nu. Det handlar bland annat om uppdelningen inom Nato och om vilket ansvar Sverige ska ta, säger Utrikespolitiska institutets forskare Charly Salonius-Pasternak till SvD.

Han tycker det är konstigt att Sverige belastas för sådant som koranbränningar, eftersom det inte har något att göra med de krav som Nato ställer på sina medlemsländer.

Andra länder borde inte få bestämma vilka lagar Sverige ska ha, anser en annan expert.

Finland kommer därför göra allt man kan för att Sverige ska bli medlem så fort som möjligt.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program