Sveriges ambassad i Bagdad stormad och satt i brand

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Sveriges ambassad i Bagdad har stormats och satts i brand, uppger flera medier.

Enligt CNN har hundratals så kallade demonstranter under natten stormat den svenska ambassaden i Iraks huvudstad Bagdad.

Detta som svar på en ny planerad koranbränning i Stockholm.

Folkmassan ska bland annat ha klättrat upp på ambassaden, börjat elda flaggor, ”vifta med koraner och skrika”, skriver SVT.

Själva ambassaden ska också ha satts i brand.

”Attackerna mot den svenska ambassaden i Irak är helt oacceptabla. Det är andra gången på kort tid som det sker. Irak har ett ansvar att skydda Sveriges ambassad i Bagdad. Regeringen kommer idag kalla upp Iraks högsta diplomat i Sverige”, skriver Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) på Twitter.

Enligt den svenska regeringen är ”uppenbart” att irakiska myndigheter ”allvarligt brustit” i sitt ansvar att skydda diplomatiska beskickningar och diplomatisk personal.

”I natt klockan 2 lokal tid stormade våldsamma demonstranter den svenska ambassaden i Bagdad. Ambassadkansliet intogs, vandaliserades och sattes i brand… Personalen på den svenska ambassaden hann lyckligtvis sätta sig i säkerhet. Regeringen ser nu över vilka vidare åtgärder som behöver vidtas med anledning av det inträffade”, skriver regeringen på sin hemsida.

I sociala medier har det publicerats en rad filmer från händelsen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program