Sverigedemokraterna hoppas ny lag stänger ner islamistiska friskolor

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil riksdagens webbtv

Riksdagen har beslutat om att genomföra skärpningar av skollagen vad gäller religiösa inslag i skolorna och understryker också demokratikraven. Sverigedemokraternas riksdagsledamot Richard Jomshof menade under debatten att de islamistiska skolorna därmed måste stängas ner.

Under sitt debattinlägg menade Jomshof att islam är en antidemokratisk och diskriminerande religion. Han menar att regeringens skärpningar av skollagen i praktiken borde betyda att skolor som drivs på islamistisk grund därmed stängs ner.

– Muslimska friskolor har islam som sin grund, de är diskriminerande och de är segregerande till sin natur samtidigt som de utgör en grogrund för radikala miljöer, bevisligen är det så, sade Jomshof från talarstolen.

– Skollagsreglerade verksamhet med muslimsk konfessionell inriktning borde därför rimligen falla inom vad regeringen anför när man talar om huvudmän som inte är lämpliga att driva skolverksamhet, fortsatte han.

Vänsterpartiets riksdagsledamot Daniel Riazat pekade under sitt anförande ut att ett stort problem i skolan är att elever förhindras utöva sin religion. Han menade att detta i huvudsak berör muslimer och han skyllde på islamofobi, vilket han menar är ett samhällsproblem.

– Detta vill Vänsterpartiet och jag bekämpa, vi har därför lagt ett flertal motioner som handlar om rasism och islamofobi i skolan, sade Riazat under debatten.

Vad utfallet blir för muslimska friskolor återstår att se, men Socialdemokraterna är beroende av den muslimska delen av samhällets väljarkår för sitt maktinnehav. Det muslimska partiet Nyans har framträtt som en utmanare avseende denna del av väljarkåren, hur ett negativt utfall för muslimska friskolor skulle påverka väljaropinionen återstår att se.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program